Tigeham szellemvárosa, ahol 1943-ban megállt az élet

Tyneham városának temploma 13. századi múltra tekint vissza, és bizony már 73 éve elhagyták a helyszínt a lakók. A második világháború során a lakosok mindent hátrahagytak. 1943-ban a falut és a környező helyszínt a szövetséges erősek kiürítették, hogy itt készüljenek fel a normandiai partraszállásra. Helen Taylor volt a falu utolsó lakója, aki szomorú üzenetet hagyott hátra a templom bejáratán: “Kérem, gondosan ügyeljenek a házakra és a templomra. Feladtuk otthonainkat, hogy segítsünk a háborún és felszabadítsuk férfijainkat, miközben nagyon sokunk már generációk óta itt él. Egyszer majd visszatérünk, addig is megköszönjük, hogyha rendesen bánnak a falunkkal.”

Untitled
1943 novemberében ugyanis a lakóknak 28 napot hagytak, hogy elhagyják a falut. 1943. december 17-én az utolsó falubeli is elhagyta a helyszínt, abban reménykedve, hogy hamarosan visszatérhetnek. Sajnos ez sohasem történt meg.

On 17 

5

Tyneham Dorset híres “elveszett” falva lett. Az elkövetkező évek megtették a hatásukat. Csak a templom és az iskola maradt érintetlen. Ötven évvel később, Helen Taylor 92 évesen számolt be arról, hogy nem haragszik a hadseregre. Elmondta, hogy jószándékkal hagyták el a falut, abban a hiszemben, hogy segíthetnek a jó ügy érdekében. Manapság a falu továbbra is a hadsereghez tartozik, de nyitva áll a látogatók előtt hétvégenként és ünnepnapokon. A második világháború idején úgy gondolták, hogy a kiürítés ideiglenes, de később a hadsereg jogot formált a területre, mint kiképzőhelyszínre.

4

Mára a falunak egyetlen házában van vezetékes víz, és a legtöbb ház összeomlott vagy megrongálódott. A templom és az iskola épülete mára már múzeum. 2008-ban a Tyneham Farm újranyitotta kapuit a nyilvánosság előtt. A helyszín egyébként csodálatos kilátást nyújt a Worbarrow öbölre is. 6

 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Tigeham szellemvárosa, ahol 1943-ban megállt az élet

  • 2018-04-28 at 3:13 AM
    Permalink

    Jártam itt. Szép hely.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.