Talán ez a világ legaranyosabb temetője

Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa általában eléggé depresszívek, hogyha a halál kerül szóba. Minden fekete, szürke, márvány síremlékek nehezednek a sírok felé. Azonban ez egyáltalán nem igaz a Cimitirul Veselre, vagyis a “boldog temetőre”, amely Romániában található Săpânţa kicsi városában. Itt ugyanis több száz színes síremléket találunk. 

Az itt található síremlékeket egy helyi asztalos, Stan Ioan Pătraş készítette, aki már fejfákat faragott tinédzser korában is. A férfi már 800 emléket készített, és a temetőt a hetvenes években fedezte fel egy francia újságíró, amely helyi látványosság lett. A fejfák aranyosak, humorosak és őszinték. Néha még a borzalmas halálra is referálnak. Például a helyi részeges emberére, akinek a csontváza az üres üvegek között hever. Egy másik egy taxit mutat, amely elütött egy hároméves kisfiút. A leghíresebb mind közül az alkotó anyósának sírja: “Ez alatt a nehéz kereszt alatt fekszik szerencsétlen anyósom…Inkább ne ébreszd fel. Hogyha hazajönne, biztos leharapná a fejem.”


Egy másik példa: “Ioan Toaderu imádta a lovakat. A másik, amit nagyon szeretett az a pia. Aztán meg az, hogy más feleségével csalja az asszonyát.”
Pătraş szerint a városában nincs helye a titkoknak, és szerinte nincs helye a képmutatásnak a temetőbe. A férfi sajnos 1977-ben meghalt (miután már megalkotta saját síremlékét is), de munkáját folytatták a helyiek. Manapság a háza is látogatható és egy kis műhely is. A temető igazi emlékeztető arra, hogy a nevetés igazi orvosság.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.