Szenzoros deprivációs élmények

Hallottatok már a szenzoros deprivációról? A lényege az, hogy minden egyes érzékünket letompítják egy erre kialakított szerkezetben, így sem hangok, sem illatok, sem tapintási érzékek nem érnek bennünket, az érzékszerveinket mintegy kikapcsolják. 

1953-ban John C. Lilly kezdett el kísérletezni a szenzoros deprivációval, amelyet fokozottan felügyelt az Egyesült Államok egészségügyi felügyelete. A pszichológus célja az volt, hogy megtalálja az emberi agy relaxációjának egy magasabb formáját, így találta fel a szenzoros deprivációs tartályt. Azonban az eredmények szöges ellentétben lettek az elvárttal, ugyanis az ingermegvonás növelte az agy aktivitását, amely hallucinációhoz hasonló élményekhez vezetett.

0-Feature-Image
John Balquist manapság is foglalkozik ezzel az élménnyel, hiszen a tartály képes az embereket hasonló állapotba juttatni, mint a drogok. Balquist szerint a kreativitással is összefügg a megvonás, hiszen az élmény után azonnal több dalt is írt. Elmondása szerint a stressz és a szorongás leküzdésében is nagyszerű eredményeket hozhat a tartály, emellett a krónikus fájdalomra is megoldást hoz. De Balquist beszámolt érdekes élményekről is, amelyek éjjel érték, amikor már több órája a tartályban lebegett. A másik tartályban fura, huhogó hangot hallott, mire kiderült, hogy egy másik résztvevő úgy érezte, hogy a bálnákkal úszik, és azoknak a hívására válaszolt. Ilyen és ehhez hasonló hallucinációkat érnek át az emberek az ingermegvonás következtében.

PIC-4-1200x675

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.