Sétálj az erőben, hogy meglásd, mit hoz a jövő év!

Képzeld el egy sötét, ködös erdőt egy téli napon. A hó halkan ropog a lábad alatt, nincs nálad telefon, épp elég távol vagy a falutól, úgyhogy még a kutyaugatást sem hallod. Az egész napot a sötétben töltötted, nem ettől, nem ittál és senkinek sem meséltél a terveidről.

Éjfél van, körbevesz az erdő sötétje. Gondolnátok, hogy pár tényleg kalandvágyó svéd pontosan így tölti az új évet? Svédországban részt vehetünk a rituálén, amelyet årsgång-nak, avagy “évsétának” neveznek. Állítólag ezzel megismerhetjük a jövőt, ha sétáló követi a szabályokat és eléri a helyi temetőt vagy templomot. A rituálé egészen az 1600-as évekre nyúlik vissza a svéd kutató, Tommy Kuusela szerint.

A Swedish Christmas Card showing St Lucia in the snow.

A sétának szilveszter napján kell megtörténnie, amikor is nagyon sok európai gondolja úgy, hogy sötét erők szabadulnak fel. Éppen emiatt is lehet a sétálónak ekkor igazi ereje, amivel megláthatja a jövő igazi arcát. A temetők ilyenkor nagyon aktívak, a sétálok sokszor zenét hallanak. És számíthatunk arra is, hogy félelmetes lényekkel futunk össze.

A brook-horse, from Swedish folklore.

A sétának magányos élménynek kell lennie, de ennek ellenére sokszor csatlakoznak egymáshoz az emberek, vagy összetalálkoznak, hogy együtt hajtsanak végre egy-egy rituálét, de ilyenkor sem beszélnek egymáshoz. A helyzet azonban az, hogy ez a különleges rituálé szinte teljesen kihalt egy évszázaddal ezelőtt, főleg azért, mert nem akarták, hogy idegenek járkáljanak a templomok területén.

forrás: AtlasOscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: