Ruszalka

 
A ruszalkák a szláv néphit fontos és rémisztő elemei. Ki ne ijedne meg egy olyan lénytől, aki nemhogy egy kísértet tulajdonságait birtokolja, de bizonyos tekintetben egy sellőhöz hasonlít, és nem a kis hableány típushoz?
 
A ruszalkák nőnemű lények (halasszonyoknak is nevezik őket), akiknek a repertoárjában minden megvan ahhoz, hogy megijesszék a szarvasmarhákat, férfiakat csábítsanak el az énekükkel, majd halálos öleléssel fojtsák vízbe áldozataikat, és gyerekeket raboljanak el. A hiedelmek szerint a ruszalkák egykor nők vagy gyermekek voltak, akik borzalmas és erőszakos körülmények között haltak meg. Elhagyott, elüldözött nők, vagy szeretteik által meggyilkolt nők, házasságon kívüli gyermekek, öngyilkosok válhattak ruszalkává. A néphit szerint egy ruszalka  csak annyi időt lehet szárazföldön, amíg nem szárad meg a haja.
 
Aktív szerepet játszanak azonban nemcsak a lakosság őrületbe kergetésében, hanem a termékenység, és az évszakok sorrendjének fenntartásában is. A ruszalkatámadás leggyakrabban június első hetére esik, ezt az időszakot Ruszalkák hetének is nevezik, ilyenkor egyaránt alkalom nyílik félelmük és tiszteletük kifejezésére. Egyik oldalról ruszalkabábukat készítenek, majd égetnek el, másik oldalról viszont zenével és felajánlásokkal tisztelik meg ezeket a szellemeket.
 
A ruszalkák nem feltétlenül ölik meg áldozataikat, hanem szerelemvarázslatot is szórhatnak a mit sem sejtő emberekre. Ezért a Ruszalkák hetének idején nagyon kell vigyázni minden szerelemszerű érzéssel. Ezek csupán hamis érzések. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat bűbájuktól, nem szabad hajat mosnunk, szőnünk, fonnunk, és nappal aludnunk, ha nők vagyunk. A férfiakra más szabályok vonatkoznak, nekik dióból és fokhagymából készült nyakláncot kell hordaniuk, és természetesen senkinek sem szabad ilyenkor úszni menni, mert még egy ruszalka a mélybe rántja.
Forrás: almanacofmerriment.blogspot.fi
Képek: tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

One thought on “Ruszalka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.