Patollo (balti mitológia)

Korábban már volt szó két balti istenről, Szólról és Perkunóról, most azokhoz a bejegyzésekhez hasonlóan ismét a mitológiával foglalkozunk itt, a Bizzarium Magazinnál. Patollo, Perkuno istenséghez hasonlóan a balti népeknél tisztelt istenhármas tagja. Hasonlóan Perkuno, viharistenhez, neki is Romowe-ban volt a legfőbb szentélye. Ismerik Peckols, vagy Patollu néven.
Patollo ábrázolásában folyton felbukkan az istenség legfontosabb jelképe, a koponya. Egészen pontosan nem is egy, hanem rögtön háromféle: egy tehéné, egy lóé, illetve egy emberé. Általában turbánt és hosszú, zöld szakállat visel, és utóbbi jellemzőjében némiképp rokon Tapióval, az erdők finn istenével. Bár funkciójukban különböznek, így ez inkább csak egy apró, érdekes véletlen, mint megfelelés két különböző nép istene között.

Halálsápadt a képeken, és a skandináv Odinhoz hasonlóan félszemű, és a mitológiában egyszerre tekintik őt a halál, a varázslás és a csaták nagyhatalmú istenének, és a skandináv istenséghez hasonlóan ő is hol ad, hol nem ad szerencsét, ő az, aki a csatamezőn számot vet, hogy kinek kell elhullania, és ki az, akinek még élnie kell. Nem tehetség alapján választ, a bátrak és az erősek éppúgy válhatnak véráldozattá, mint a gyávák vagy ügyetlenek. Dühös és hirtelen haragú isten, akit egyértelműen a halálhoz és a háborúhoz kapcsoltak, de sajnálatos módon nagyon-nagyon keveset tudunk róla, annyi azonban bizonyos, hogy a kereszténység térhódításának idejében a balti területeken a törzsek halálhoz fűződő hatalma miatt tisztelték leginkább, de az egyszerű népréteg körében nem volt annyira népszerű. Papi és uralkodói rangban állok imádhatták leginkább.

A keresztény hittérítők Patollót az ördöggel azonosították, amelyet valószínűleg az ábrázolásmódjának, illetve a varázslathoz meg a halálhoz fűződő szoros kapcsolatának köszönhet elsősorban.

Forrás:
Arthur Cotterell: Mitológiai enciklopédia
David Leeming: The Oxford Companion to World Mythology

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.