Öt tény, amit nem tudtál a halloweenről

Mára öt különleges ténnyel jelentkezünk, amelyeket talán még nem ismertél a halloweennel kapcsolatban!

1) A halloween a második legnagyobb bevételt jelentő ünnep a karácsony után
Amerikában különösen sok pénzt fordítanak dekorációkra, világításokra, csokira, jelmezekre és ehhez hasonlókra. Ugyan mára egy kicsit visszaesett a pénzköltés, azonban még így is átlagosan 56.31 dollárt költenek a vásárlók halloweenkor (ami egyébként 66.54 dollár volt 2008-ban). Manapság sokan készítenek otthon jelmezeket, esetleg az előző évi dekorációt használják fel.

2. Harry Houdini 1926. október 31-én halt meg
A híres varázslót véletlenül pontosan halloween estéjén gyilkolta meg a McGill egyetem egyik diákja, J. Gordon Whitehead, aki többször is gyomron vágta egy trükk részeként. A varázsló egy héttel később halt meg, mivel felszakadt a vakbele, Houdini visszautasította a kezelést, hiába tudta, hogy gondjai vannak ezzel.

3. Van fóbia is a halloweennel kapcsolatban
A samhainofóbia jelöli azt a félelmet, amikor valakinek a halloween gondolatától is pánikrohamai lesznek. Ezekhez kapcsolódik a wiccafóbia (félelem a boszorkányoktól) és a phasmofóbia (félelem a szellemektől), és természetesen a coimetrofóbia (félelem a temetőktől).

4. Az első töklámpások nem tökből készültek
A régi ír szokások szerint fehérrépát faragtak ki, ezekbe tettek gyertyákat. A mai tökfaragás valószínűleg Illinois államból ered, ahol 245 millió kilónyi tököt termesztettek 2007-ben.

5. Az éves cukormennyiség egy negyedét halloweenre adják el
Nem számít, hogy mennyit esznek az amerikaiak karácsonykor vagy hálaadáskor, a halloween akkor is fölözi a cukorkaeladásban az összes ünnepet. Az egész Egyesült Államokban 10 millió kiló cukorkakukorica fogy el egy évben, a halloween pedig jó kifogás, hogy mindenki egyen egy kis édességet.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: