Öt halloween mítoszról rántjuk le a leplet

A Halloween lényege, hogy borzongató legyen. Azonban a legborzongatóbb jelenséggé mégiscsak a közösségi média változtatja az ünnepet. Most hoztunk nektek pár tényt, amelyek abszolút nem igazak a halloweennel kapcsolatban.

Első mítosz: az emberek megmérgezik a cukorkát
Borotva, méreg, szögek, LSD, mindezeket teszik a cukorkákba a szadista felnőttek, akik bántani akarják idegen emberek gyerekeit. Hogy az ijesztgetés még igazibb legyen, képek is kerülnek fel az internetre ezekről a borzalmakról. Azonban ezek mind csak városi legendák. Többen is megvizsgálták az igazságtartalmát, főként Joel Best, aki a Delaware University kutatója. Ő bizony úgy találta, hogy nincs igazi bizonyíték a gyerekek mérgezésével kapcsolatban. Az egyetlen elszigetelt eset 1974-ben történt Texasban, amikor Timothy O’Bryan megmérgezte a nyolcéves fiát. A többi eset általában hoax.

Második mítosz: szabadon lehet fekete macskákra vadászni
Hogyha hinnénk az interneteknek, akkor bizony úgy gondolhatnánk, hogy ezernyi fekete macskát fogadnak örökbe halloween idején, és bizony rituálisan meggyilkolják őket, épp ezért a legtöbb menhely nem is enged állatokat örökbe fogadni halloween idején. Állítólag a fekete nyulakat és fekete macskákat külön tartják, és csak két héttel halloween után engedik őket örökbe fogadni. Ezt csak a biztonság kedvéért teszik. A nyolcvanas-kilencvenes években kezdtek el az emberek félni az állatok rituális gyilkolásától, azonban mostanság úgy gondolják, hogy semmilyen alapja nincsen, és ennek terjesztése csupán butaság.

Harmadik mítosz: a sátánáll az ünnep hátterében
Nagyon sok amerikai hiszi, hogy a halloween bizony a sátánnal kapcsolódik össze. Évtizedeken keresztül a keresztény televíziós adó alapítója, Pat Robertson kikiáltotta az ünnepet a démoni rituálék és az ördög éjszakájának. Megkérte a szülőket, hogy semmiképp se engedjék gyereküket, hogy a démon szolgái legyenek. Azonban ennek semmi igazságalapja nincs, hiszen a halloween pogány szokásokon alapul, összekapcsolódva az aratás ünnepével. Érdekes módon maga a sátánizmus keresztény találmány, és jóval később alakult ki, mint maga a halloween.
Negyedik mítosz: minden a tökökről szól
Nehéz elképzelni a halloweent kifaragott tökök nélkül, azonban a klasszikus lámpások fehérrépából készültek, amelyekkel a megrekedt lelkeket testesítették meg. Sokszor még magukkal is vitték ezeket a lámpásokat, amikor házról házra jártak, és mindannyian ismerjük Jack történetét is.
Ötödik mítosz: az Álmosvölgy legendája halloween történet
Washington Irving történetének sok köze nincs a halloweenhez attól függetlenül, hogy a legjobb halloween történetek között van sorolva. Ennek ellenére Sleepy Hollow, amelyet ma North Tarrytownnak hívnak, igencsak népszerű célpont halloween idején, és a leírások szerint nincs is jobb hely az ünneplésre. Azonban a történetben nem szerepel halloween, azonban az első fontos horrortörténet az Egyesült Államokból.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.