Öt angol boszorkányper

A salemi boszorkánypereket senkinek sem kell bemutatunk. Természetesen ezen felül még rengeteg boszorkányper zajlott le Európában is. A legnépszerűbb időszak az 1800-as évek volt. Most hoztunk nektek pár érdekes pert!

1. Bideford, Devon
A perben három nő volt érintett. Az egyik egy helyi özvegy, Temperance Lloyd és két koldus, Mary Trembles és Susanna Edwards, akik állítólag Temperance háza előtt kéregettek. Azt mondták, ők hárman voltak felelősek egy helyi nő, Grace Thomas betegségéért. Temperancét olyan dolgokkal vádolták, hogy szarkává változott és berepült Grace ablakán, amíg a nő aludt, aki emiatt sérüléseket szenvedett. A legborzalmasabb, hogy ezt a három nőt bűnösnek is találták, és kivégezték ezekkel a furcsa vádakkal.

Circa 1692, The trial of George Jacobs for witchcraft at the Essex Institute in Salem, Massachusetts. (Photo by MPI/Getty Images)

2. Warboys, Cambridgeshire
1589-ben egy fiatal család, akiket Thorkmortonsként ismertek, beköltöztek egy nagy házba a templom mellett egy angol falucskában. Nem sokkal később a család fiatal lánya rohamokat kapott, és a helyi orvosok se tudták kitalálni az okát. Egyik nap Throckmortonsék szomszédjai, John és Alice Samuel és lányuk, Agnes látogatott el hozzájuk. Azonban hamarosan Alice felgyújtott egy széket, mire a kislány állapota egyre súlyosabb lett, és elkezdett Alicre mutogatni. Később a család többi tagja is hasonló tüneteket mutatott. Később minden egyes megbetegedésért Alice-t tették felelőssé, akit 1593 áprilisában fel is akasztottak lányával és férjével együtt.

 3. North Berwick, Kelet-Lothian
A North Berwick boszorkányperek a 16. század végén játszódtak le, hatalmas per volt, hiszen száz körüli embert vontak be az ügybe. Ráadásul ez olyan esemény volt, amiben még a király is érintett volt. VI. James ugyanis meg volt arról győződve, hogy a helyi boszorkányok miatt süllyedt el a hajója, amelyen ő és menyasszonya, Anne utaztak (éppen hazatérőben voltak nászútjukról). Akkor kezdtek gyanakodni, amikor Geillis “‘Gelie” Duncan, egy fiatal szolga bevallotta (miközben kínozták), hogy boszorkányságot gyakorol. Duncan még három másik ember nevét is felhoztak. Az egyik Agnes Simpson volt, akit maga a király hozott be kikérdezésre. A nő bevallotta mind az 50 tettet, amit a nevéhez kapcsoltak (olyan bűnök voltak, minthogy enyhítette egy nő szülési fájdalmait). A nőt 1591-ben kivégezték. Összesen hat embert öltek meg a perek során.
salem1
3. Pendle Hill, Lancashire
A Pendle Hill perek 1612-ben az egyik legismertebbek az angol történelemben. Főleg azért, mert nagyon jól dokumentáltak. Csak néhány embert nem találtak bűnősnek a perben, ilyen volt Alice Grey is és Margaret Person is. A perek azzal kezdődtek, hogy egy fiatal nőt, Alizon Device-t megvádolták azzal, hogy megátkozta a helyi boltost, aki később agyvérzést kapott. Később kivizsgálták az ügyet, és rengeteg embert letartóztattak (például Alizon családját, nagymamáját, aki híres volt természetfeletti erejéről). Emellett egy másik helyi családot, a Redfernest is lecsukták. Alizont és nagymamáját is bűnösnek találták az ügyben, összesen 10 férfit és nőt végeztek ki a perek során.
5. Samlesbury, Lancashire
Alizon Device pere után a félelem végigsöpört az országon. Rengetegen paranoiásak lettek, amely később három újabb nő: Jane Southwort, Jennet Bierley és Ellen Bierley letartóztatásához vezetett. Az emberek olyanokkal vádolták meg a nőket, mint alakváltoztatás (állítólag Jennet kutyává változott) és kannibalizmus (a fiatal nők állítólag csecsemőket loptak és megették őket).
Azonban ez a per kissé jobb véget ért, hiszen Jane, Jennet és Ellen kiállhatott a jogaiért, és felmentették őket a vádak alól.
salem_0
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.