Nyolc legendás karácsonyi szörnyeteg

A Krampusz után úgy döntöttünk, hogy más karácsonyi szörnyetegeket is bemutatunk nektek. A világ minden táján népszerűek a félelmetes lények még az év legszebb időszakában is.

Jólakötturinn
A jólakötturin egy izlandi karácsonyi macska, de egyáltalán nem aranyos. Még akár meg is ehet téged! Rengeteg izlandi családtag kap új ruhadarabokat karácsonyra, akik viszont lusták voltak az évben azok nem kapnak új ruhát. Ezzel szeretnék arra biztatni a gyerekeket, hogy dolgozzanak keményen. Állítólag a leglustább gyerekeket feláldozzák a karácsonyi macskának, ezzel emlékeztetve a gyerekeket, hogy vegyenek részt a házimunkában. Nem csoda, hogy Izlandon túlóráznak legtöbbet az emberek Európában. 

Frau perchta
Ezt a történetet Ausztria és Németország szerte ismerik. Egy boszorkányról szól, akit Frau Perchtának neveznek. A néni ajándékokat és büntetéseket is osztogat karácsony 12 napján (amely december 25 és január 6 között zajlik). Persze jobban ismert arról, hogy borzalmasan megbünteti a vétkeseket: kitépi a szerveiket és szemetet rak a helyére. Perchta egyébként egy legendás alpesi természetistennőtől ered.
Belsnickel
Belsnickel egy férfi szereplő, aki délnyugat Németországból indult el az Egyesült Államokba. A gyerekeket karácsony előtt látogatja meg, régi ruhákat és borzas szőrmét visel. A férfi a jó gyerekeknek cukorkát ad a jó viselkedésért. 
Hans Trapp
Hans Trapp egy másik anti-Mikulás, aki büntetéseket osztogat a rossz gyerekeknek Franciaország bizonyos régióiban. A legenda szerint Trapp igazi ember volt, de gazdag és fösvény, aki a sátánt imádta. A katolikus egyház ezért az erdőbe száműzte, ahol a férfi gyerekeket akart elkapni. Állítólag éppen készült megenni egy kisfiút, amikor belecsapott egy villám. De a férfi továbbra is fiatal gyerekeket látogat karácsony előtt madárijesztőnek öltözve.
Pére Fouettard
A francia legenda szerint Pére Fouettard, akinek a neve fordításban Ostoros Apát jelent, nagyon szeret gyerekeket enni. Ő és a felesége közösen csábítottak három fiút hentesüzletükbe, ahol megölték, feldarabolták és besózták őket.  Szent Miklós mentette meg a fiúkat, feltámasztotta őket és őrizetbe vette a hentes. A férfinak örök feladata lett, hogy megbüntesse a rossz gyerekeket.

Zwarte Piet
Zwarte Piet vagy Fekete Péter a Mikulás segítője Hollandiában. Ugyan nem szörnyeteg, de mégis beillik a karácsonyi szörnyek sorába. Hogyha rossz voltál, akkor a Mikulás Fekete Péterhez küld és elvisz Spanyolországba. Amit nem tudunk, miért olyan borzalmas, de mindenképpen van némi rasszista aspektusa Fekete Péternek, aki rabszolga volt.

Yule Lads
A Yule srácok izlandi trollok, akik az ősidőkben holmikat lopkodtak karácsony idején és gyerekeket is riogattak. Mára azonban már csak ajándékokat osztogatnak 13 napon keresztül, mivel pontosan ennyien vannak a trollocskák, akiknek mind külön nevük és lakhelyük van. 

Gryla
Gryla a Yule srácok anyukája, de korántsem ugyanilyen kedves, hiszen megeszi azokat a gyerekeket, akik nem engedelmeskednek a szüleiknek. A nénit csak a 17. században kapcsolták össze a karácsonnyal. Állítólag Grylának három  férje és 72 gyereke volt. Ráadásul a Yule macska is ennél a néninél él, így az összes történet összekapcsolódik Izlandon.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Nyolc legendás karácsonyi szörnyeteg

 • 2019-01-13 at 11:26 PM
  Permalink

  Amit Zwarte Pietről írtál ,mármint hogy rabszolga,és a rasszizmus blabla egy hülyeség ami a beteges liberális hozzáállást tükrözi .1850 óta jó volt senkinek se fájt ,most belekötekednek ezek a szerencsétlen alakok és meg akarják hamisítani a Mikulást meg a karácsonyt.
  Tessék a Zwarte Piet eredete :
  https://en.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.