Mumusok a világ minden tájáról

Mindenki hallott már a mumusról, amely egy legendás szellemszerű szörnyeteg. Az érdekes az, hogy rengeteg kultúrában létezik a mumus fogalma. Összesen 15 darabot szeretnék most bemutatni nektek!

1. Japán
A Namahage mindig újévben látogatja meg a házakat, hogy rossz gyerekek után nézzen. Hogyha a szülők elmondják neki, hogy a gyermek szorgalmas és nem sír sokat, akkor a következő házhoz áll tovább.

2. Korea
A koreai mumust Kotgahmnak hívják, amely datolyaszilvát jelent. A legenda szerint egy anyuka azt mondta a gyermekének, hogy meg fogja etetni a tigrissel, hogyha nem engedelmeskedik neki. Az elhaladó tigris meghallotta ezt, és odakint várt a megérdemelt vacsorára. Azonban a gyermek kapott egy szilvát az édesanyjától, amiért abbahagyta a sírást. A tigris ezért azt hitte, hogy a “kotgahm” egy borzalmasan erőteljes teremtmény lehet. Manapság a Kotgahmot sokszor egy öregembernek képzelik, aki zsákban viszi el a gyerekeket.

3. Spanyolország
El Coco egy kókuszdió fejű lény, akinek csak három lyuk az arca. A 16-17. században tényleg összegyűjtötték  az árvákat Spanyolországban és zsákban vitték el őket, innen ered a legenda.

4. Finnország
Talán a legfurcsább mumus a finn Groke, egy hatalmas kék folt, aki annyira szomorú és magányos, hogy a föld is megfagy alatta, amikor sétál. Ő csupán egyedül van, nem gonosz, de az emberek félnek tőle.

5. Anglia
Rengeteg teória van, honnan is származik a “bogeyman” kifejezés. Az egyik szerint a régi “buggy man” szóból ered, aki régen felszedte a hullákat a pestis idején. Angliában és az Egyesült Államokban is ő riogatja a gyerekeket.

6. Skócia
A “boggart” egy furcsa tündér, aki hideg mancsait az emberek arcára teszi éjjelente. Tilos megnevezni, mert annak borzalmas következményei lehetnek. A patkó megvéd ellene.

7. Bahamák
Egy kis ember kocsit tologat, amelybe foglyul ejti a gyerekeket naplemente után, ha elkap, akkor te változol a kis emberré.

8. Bulgária
Bulgáriában a mumus a mikulás gonosz partnere. Torbalan az árnyak között rejtőzik, és minden rossz gyereket magával visz.

9. Csehország és Lengyelország
A Bubak egy madárijesztő formájú férfi, aki a folyópartokon rejtőzik, olyan hangokat ad ki, mint egy elveszett gyerek, hogy magához csalja áldozatait.

10. Hollandia
A Bolmannak karmai és agyarai vannak. Az ágy alatt és a szekrényben rejtőzik, úgy várja az áldozatokat.

11. Fülöp-szigetek
Pugot Mamu egy hatalmas, fejetlen alakváltoztató, aki a fákon és az elhagyott házakban él. A gyerekeket a nyakán található lyukon keresztül fogyasztja el a feje hiányában.

12. Kanada
A Bonhomme Sept-Heures – a hétórás ember – az utazó gyógyszerész nevéből ered. Ő is gyerekeket eszik, de csak akkor kaphat el, hogyha ébren talál.

13.Norvégia
A Nokken egy vízi szörnyeteg, ami akkor kap el, hogyha nem mész haza, amikor hívnak.

14.Trinidad és Tobago
Az itten mumusok elnevezése Jumbies, akik alakváltók, így tanítják meg a gyerekeket, hogy ne játsszanak mindenféle állatokkal. Számos módja van, hogy megküzdj velük, például hagyd odakint a cipődet, mivel nincs lábuk, ezért egész éjjel a cipőket akarják majd magukra erőltetni.

15. Olaszország
Itt él I’uomo Nero, a magas ember, vastag kabátot és fekete sapkát visel. Az asztal alá rejtőzik, a szülők kopogva jelezhetnek neki, hogyha a gyerekek nem eszik meg a vacsorájukat.

forrás: ListVerse.Com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: