Múmiák

A 90-es évek közepén elég sokan szerettek volna  paleontológusok, vagy kicsit később régészek lenni. Mindkét foglalkozás népszerűségét egy-egy nagy hatású filmalkotásnak köszönheti. Ebben a cikkemben a múmiákkal fogok foglalkozni.

A múmiákat nagyon sokan egyből az ókori Egyiptommal kapcsolják össze. A mai napig elég gyakran olvashatjuk a hírekben, hogy egy újabb fáraónak találták meg a mumifikálódott testét. A legrégebbről megmaradt testeket ötezer évesre datálják a kutatók. Az egyiptomi vallás egyik fő alappillére, hogy az élet nem ér véget a halál után.

A balzsamozási technikák az évek folyamán egyre inkább fejlődtek. Az egyiptomiak tudták, hogy a bomlás először a belső szerveknél indul meg, és mivel az izmokat sem tudták tartósítani, így azt is levágták a csontokról. Lényegében, csak a csontváz maradt meg. A tetemek kezdetben bőrökbe csavarták, majd később gipszréteggel vonták be, amíg végül egy szobrot nem kaptak.images

Cikkemben nem szeretném bővebben ecsetelni, hogy milyen eljárással készítették elő a testet. Hanem a múmia átkáról szeretnék írni egy kicsit. Ausztrál tudósok szerint csak legenda, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó sírja átkozott. A nyolc éven át tartó feltárás során nagyjából 3500 lelet került elő.  Howard Carter 1922-ben fedezett fel egy kőlépcsőt, ami a hegy mélyébe vezetett. A sajtó hamar felkapta a felfedezés hírét, és az emberek özönleni kezdtek a környékre, ezzel hátráltatva a munkálatokat. Néhány héttel az érdeklődés mértéke csökkent, amikor olyan hírek keltek lábra, hogy átok ül a kincsen. A rejtélyesnek tűnő halálesetek után mindenki az átokról kezdett el pletykálni.

Lord Carnarvon egy elfertőződött moszkítócsípés következményeként, Georges Bénédite, a Louvre régészeti osztályának vezetője pedig szélütésben vesztette életét. Arthur C. Mace, aNew York-i Metropolitan Museum egyiptomi régészeti osztályának vezetője szintén nem sokkal később halt meg. A legendát cáfolja, hogy többen, akik az elsők közt léptek a sírba, csak jóval később haltak meg – Carter 1939-ben, Lady Evelyn 1979-ben.

 

Forrás: http://tutanhamon.hu/

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.