A misztikus viking napkövek nem mítoszok többé

Tudósok és történészek nagyon hosszú ideje gondolkoznak azon, hogy vajon a vikingek hogyan tájékozódtak az Atlanti óceánon iránytű nélkül. A vikingek leírásaik szerint mágikus köveket használtak, amely elvezette őket a megfelelő helyre. Azonban a könnyű magyarázat mellett senki sem talált igazi bizonyítékot a napkövek létezésére.

De mi is az a napkő? A viking mondákból eredeztethetően olyan kövek, amelyek kristályszerű anyagokból álltak, és segítette az embereket, hogy megtalálják az útjukat. Általában a vikingek napórákat használtak az iránymutatáshoz, de amikor az eget elborították a felhők vagy ködben voltak, akkor teljesen irány nélkül maradtak. A napkövek azonban ezt megváltoztatták. Elég volt csak felemelni a követ az égre, és a navigátorok könnyedén meghatározták, merre is van a nap. Állítólag a követ addig kellett mozgatni, amíg az árnyak nem fedték egymást, így könnyedén meg lehetett határozni a nap helyzetét.


A kutatásokban 2000 körül volt áttörés, amikor is tudósok az Alderney roncsai között kutakodtak, amely a 16. században elsüllyedt angol hadihajó volt. A maradványok között találtak vastag kristályköveket, amelyek körülbelül egy cigisdoboz méretűek voltak. Úgy fest, hogy ezek a híres napkövek, amely eredetileg Izlandról származott. És hihetetlen, de a tudósok pontosan meg tudták határozni a nap helyzetét a kövek segítségével. Egy fokos eltérés hibaszázalékkal.
A kutatók szerint a viking temetkezési helyeken azért nem találtak ilyen követ, mert a vikingek elhamvasztották halottaikat, amely a kristályok robbanását okozta.

forrás: ModernNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: