Miről is szól a halloween?

Nem árt minden évben egy kicsit elmélyednünk a halloween igazi történetében. Mi is a Halloween? Honnan erednek a félelmetes jelmezek, a tökfaragás és ehhez hasonlók?

A halloween vagy hallow’en eredetileg az All Hallow’s Eve rövidítése, amely a mindenszentek előtti éjszakát jelenti. Félreértés ne essék, a halloween egyáltalán nem amerikai eredetű, hanem annál sokkal ősibb kelta gyökerekre nyúlik vissza, amely először Brit-szigeteken jelent meg, amelyet később beleolvasztottak a keresztény tradíciókba, majd később az emigránsok vittek át az Egyesült Államokba. Természetesen Angliában is nagy népszerűségnek örvend az ünnep.

A mai halloweent keresztény és pogány szokások is alakították. Néhány úgy gondolják a Samhain nevű kelta pogány ünnepből ered a mai halloween, amely a nyár végét jelölte és a betakarítás végét. A skót kelták úgy gondolták, hogy ilyenkor elvékonyodik a határvonal a mi világunk és a másvilág között, amely lehetőséget biztosít a lelkeknek az áthaladásra. A skót kelták ételeket és italokat ajánlottak fel a holtaknak, és tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz lelkeket.
A csokigyűjtés eredete a 16. századi skótoktól, írektől és walesiektől származik, akik beöltözve ajtóról ajtóra mentek, hogy ételt kérjenek egy versért vagy dalért. Rengetegen holtaknak öltöztek be, hogy ezzel megvédjék magukat a lelkektől. A kelták fehérbe öltöztek feketére festett arccal Samhain idején, hogy becsapják az ördögi lelkeket. A 11. századra ebből alakult ki a csokigyűjtés, amikor már gyerekek jártak ajtóról ajtóra, és általában angyalnak, ördögnek vagy szenteknek voltak beöltözve. A gyerekek ilyenkor “lélektortát” kértek imákért cserébe, amelyekben az elhunyt rokonok és barátok lelkéért imádkoztak. Ezek a torták édesek voltak, a tetejüket kereszttel jelölték meg, és amikor elfogyasztották őket, akkor egy lelket felszabadították a purgatóriumból.  Ebből alakulhatott ki a mai amerikai szokás.

A klasszikus “trick or treat” (csokit vagy csalunk) kifejezést először 1927-ben használták, ekkor már mindenféle gonoszságokat lehetett elkövetni, hogyha a gyerekek nem kapták meg az édességüket. A második világháború után a halloween újra reneszánszát élte, a jelmezek egyre merészebbek lettek, és mára már tulajdonképpen bárminek be lehet öltözni.

A tökfaragás a Samhain fesztivál része volt, amelyben főleg fehérrépát faragtak, hogy megvédjék a házat az ártó szellemektől. De mindenképp jól ismeri Jack O’Lantern történetét is, amelyben Stingy Jack egy trükkel rávette az ördögöt, hogy vegyen neki egy italt, éppen emiatt az ördög nem engedte be sem a mennybe, sem a pokolba, így Jacknek a földön kellett vándorolnia egyetlen lámpással. Az ír bevándorlók Amerikában fehérrépáról tökre váltottak, a húszas évekre pedig teljesen elterjedt ez a szokás.
De nem csak Amerikában vannak érdekes halloweeni szokások. Csehországban minden egyes elhunyt családtagnak helyeznek egy széket a tűz mellé halloween estéjén, hogy együtt legyenek az élőkkel. Ausztriában kenyeret, vizet és lámpást hagynak az asztalon, mielőtt elmennek lefeküdni, így köszöntik a holt lelkeket. Németországban elrejtik a késeket, hogy a gonosz lelkek ne tegyenek kárt magukban (esetleg másokban). Japánban manapság már jelmezbált tartanak, amelyet 100 ezrek néznek és több mint 2500-an öltöznek be.
forrás: TeleGraph

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.