Miből lesz a sorozatgyilkos?

November hónapban alapvető célunk , hogy sorozatgyilkosokkal foglalkozzunk. A mai napon érdekes cikkel készültünk, amelyben a gyilkosok pszichés hátterét boncolgatjuk.

Kezdjük azzal, hogy mi is jellemez egy pszichopatát. Az ilyen személyiségzavarral rendelkező egyének általában képtelenek bűntudat és lelkiismeret-furdalás érzésére. Tompa érzelmek jellemzik őket, sok esetben kizsákmányolóak. Félreértés ne essék: a pszichopaták nem mind dühöngő őrültek és nem minden esetben gyilkolnak. Emellett jellemző rájuk, hogy igen okosak és sokszor elbűvölő egyéniségek.
A pszichopatológia miértje, kialakulásának háttere még ma sem tisztázott. Azt sem tudhatjuk, hogy veleszületett, esetleg a nevelés hatására alakul-e ki. Egy Minnesotában készült tanulmány szerint az ikrek 60 százalékban öröklik a pszichopata jegyeket. Ez azt indukálja, hogy a nevelésnél fontosabb hatása van a géneknek a személyiségzavar kialakulásában.

Azonban, hogyha genetikus eredetű, akkor a zavar kimutatható az agyban is, amely közvetlen forrása a jegyeknek. Egy Wisconsin államban készült tanulmány szerint van hasonlóság pszichopata gyilkosok agyában, amely okozhatja azt, hogy nem képesek érzelmek megélésére és kifejezésére a zavarban szenvedők. Ennél a kutatásnál csak az a probléma, hogy csupán a bűnözőket vizsgálta, és mint már említettük, nem minden pszichopata lesz bűnöző. A legtöbbjük manipulatív, sokszor impulzív és agresszív, de távol áll a gyilkolástól.

A biológiai háttér mellett találkozhatunk környezetbeli hatásokkal is. Például a korai gyermekbántalmazás, amely fóbiákhoz, esetleg poszttraumás stresszhez vezet, segíthet a pszichopata jegyek kialakulásában. Ennek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy a bántalmazott gyermekek többször követnek el erőszakos bűncselekményt. Hosszú a listája azoknak a sorozatgyilkosoknak, akiknek rendes gyermekkoruk volt. Ilyen például Ted Bundy, Jeff Dahmer vagy Dennis Rader.

Néha a pszichózisban szenvedők is képesek borzalmas bűncselekményeket elkövetni. A pszichózis és a pszichopata személyiségzavar különböző betegség. A pszichózisban a beteg sokszor elszakad a valóságtól, hallucinál és hangokat hall. A pszichopaták nem szoktak hangokat hallani, nincsenek furcsa teóriáik a világról. Azonban vannak olyanok, mint Coral Eugene Watts, aki az ördögöt látta megbújni a nők szemében, ezért gyilkolta meg őket. Richard Trenton Chase áldozatai vérében fürdött, hogy megakadályozza a nácikat abban, hogy vérét porrá változtassák egy méreg segítségével.
Egy teórai szerint a glutamát rendszer van rosszul szabályozva ezeknél a betegségeknél. A túlszabályozásnál pszichózis alakulhat ki, amíg az alulszabályozás szegényes érzelmeket hoz, amely a pszichopatológia kialakulásáért felelős.

forrás: PsychologyToday

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.