Mi okozta Véres Mária fantomterhességét?

Mária 1555 májusra várta gyermekét. Előkészítette a babaszobát, felbérelt szolgálókat, hogy gondoskodjanak majd a babáról és még féltestvérének, Erzsébetnek is megengedte, hogy mellette legyen terhességének utolsó hónapjára. Pedig Erzsébet házi őrizet alatt állt, nehogy ellopja Máriától a trónt. A pletykák azonnal terjedni kezdtek Angliában, majd egész Európában, hogy Mária bizony egészséges fiúgyermeknek adott életet. Mária még gratuláló leveleket is kapott rengeteg más uralkodótól. Azonban a herceg sohasem tűnt fel a nyilvánosság előtt és az emberek hamarosan rájöttek, hogy ez bizony csak pletyka volt.

Néhány orvos megerősítette Máriánál, hogy gyermeket hord a szíve alatt, azonban sokan szkeptikusak maradtak. Az idő telt, és baba nem lett. Ahogy lassan a május júniussá fordult, Mária elutasította mások látogatásait, de nem adta fel a reményt. Júliusban a királynő még mindig meg volt győződve arról, hogy bizony terhes, és csak elszámolták a születés időpontját. Azonban a hónap végére a remény elhalványodott. Augusztus elején Mária elhagyta Hampton Court-i rezidenciáját egy sokkal kisebb lakhelyért.


A történészek szerint Véres Mária olyan betegségben szenvedett, ahol a nők sokszor érzi a terhesség tipikus jeleit, de nem terhes. Az orvosok szerint hatból legalább egy nő tapasztalja ezt az élményt, amelynek pszichés háttere van. A dolgot okozhatja intenzív stressz. Sokszor abban az esetben fordul elő, amikor valaki nagyon teherbe szeretni esni, de terméketlen, sokszor elvetélt, esetleg menopauzája van. Ilyenkor a test ténylegesen elkezdi termelni az ösztrogént és a prolaktint, amely ténylegesen elvezet a terhesség jeleihez.
A terhessége közben Mária kivégzett számos protestánst, ami megalapozta későbbi reputációját. Amikor eljött a június, és még mindig nem szült, akkor még több kivégzést rendelt el. Szerinte Isten addig nem adott neki gyereket, amíg a protestánsokat nem bűnhődnek meg igazán. De sajnos erre sem született baba.
Mária végül kiállt a nyilvánosság elé augusztusban tizenegy hónapos terhessége után. Nem említette senki az incidenst. Két évvel később újra terhesnek hitte magát, de senki sem hitt neki. Végül 47 évesen meghalt, és szerencsésen átörökítette a trónt féltestvérének, Erzsébetnek.

forrás: ModernNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: