Megtalálták Drakula sírját?

Nemrégiben újabb feltáró hírekkel frissítettek egy olasz napilapot, a Mattino­t, miszerint
megtalálták Drakula sírját. Szakértők szerint csak félrevezetésről van szó, semmint történelmi
tényről.

A hír így szólt: a nápolyi Santa Maria Lanova­ templomban feltárt sírra egy doktorandusz hallgató, bizonyos Erika Stella hívta fel a figyelmét Raffaele Glinni­nek és testvérének, Giandomenicó­nak.
Miközben tanulmányozta az épületet és a diplomamunkáját írta, figyelmes lett egy domborműre, melyen sárkány és két egymással szemben álló szfinx-­szerű figura ékeskedett. Ez utóbbiak az egyiptomi Théba városát szimbolizálják, amit az egyiptomiak Tepes­nek neveznek. Ráadásul a figurákon ott olvasható: Drakula Tepes.

A hír azonban több részletében is sántít, illetve finoman szólva javításra szorul. Például a szerzők kiléte. Raffaele Glinni ügyvéd, aki történészként is jegyzi magát (önjelöltként). Testvére pedig a ,,Mysterious Lucania” nevű blogot írja, mely magába foglalja templomos lovagok,mágusok, különböző misztikus sejtetésű történésekről szóló anyagok közzétételét.A másik dolog, hogy Theba egy egyiptomi város görög helységneve, míg a Tepes, karóbahúzó Vlad gúnyneve volt, és valószínűleg halála után ragasztották rá a grófra.

Lépjünk vissza egy kicsit az időben. Vlad Dracul. Tudjátok ki ő? Az ő fia III. Vlad, más néven karóbahúzó Vlad (Vlad Tepes), mint Drakula gróf. Drakula valójában kitalált személy, de karaktere mégis valós alak mintájára épül. Bram Stoker írónak köszönhetjük a velőtrázó borzalmak megtestesítőjét, a Havasalföld urát. Drakula történetében más furcsaságok is előtérbe kerülnek. A gróf magában a regényben explicit módon székelynek vallja magát. Drakula gróf kastélya viszont Dél-­Erdélyben őrzi titkait, hiszen ő maga a Havasalföldi Vajdaságot uralta. Ellentmondások sokasága, gyilkosságok, rejtély és rengeteg vér tapad nevéhez, de mi mégis tápláljuk valamiért benne rejlő hitünket. Őrizzük nevét, ki­-ki a maga módján és reménykedünk.Reméljük, hogy életére és halálára egyszer majd igaz fény derül valahol.

írta: Antal Zsolt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.