Manók miatt szünetelt az útépítés Izlandon

Izlandon egy új út építése problémákba ütközött, mivel kampányolni kezdtek az ottlakók, hogy megzavarják a manók életét az útvonallal. Az építkezést le is állították, és megfelelő megoldással álltak elő.

Petur Matthiasson, aki az izlandi útépítéseket vezeti bevallotta, hogy ő maga nem hisz a manókban. Ennek ellenére az építkezési terveken be van jelölve a manók kápolnája és temploma is. Maga Petur is bevallotta, hogy nem mindennapos esemény, hogy úti terveket alakítanak át manók miatt, de szeretnék mások hitét tiszteletben tartani a gesztussal.

Petur Matthiasson at the elf chapel

A manók kápolnájának hitt hely egyébként egy hatalmas kő, amelynek legendája kering a helyiek között. Egy nő azt is állította, hogy ő maga beszélt is a manókkal, és megígérte, hogy nem fogják zavarni a köreiket. Egyébként egy kutatás szerint az izlandiak több mint fele hisz a manók létezésében. Az izlandi manók egyébként nem apró, zöld, hegyes fülű lényecskék, akik a Mikulásnak segítenek karácsony idején. Ezek a manók velünk egy méretűek, csak a legtöbbünknek láthatatlanok. Általában nagyon békés lények, de ha megzavarják őket (például dinamittal szétrombolják a köveket, ahol élnek), akkor azonnal ádázzá válhatnak. Sokan úgy gondolják, hogy építkezési balesetekben is az ő kezük munkája mutatkozik meg.

A spitting geyser

Egy izlandi folklórral foglalkozó egyetemi tanár, Adalheidur Gudmundsdottir szerint csak körbe kell néznünk ezen a vidéken, és azonnal megértjük, hogy miért ennyire babonásak itt az emberek. Több helyen is találkozhatunk “Itt manók élnek” jelekkel az úton, de elmehetünk manófaluba is túrázni Izlandon, esetleg hazafelé vehetünk egy “Szexeltem egy manóval Izlandon” feliratú pólót.

Magnus with his old cooking pot

Petur még a családi manóról is beszámolt a riporternek, amely biztosítja számukra a jó szerencsét és pénzt hoz a családnak. Az bizonyos, hogy az izlandiaknak szükségük is van védelmező manókra a szörnyű időjárásban.

forrás: BBC

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.