Manipulációs technikák, amelyeket a szekták használnak

Hallottatok már a spirituális bántalmazásról? A helyzet az, hogy a szekták leginkább ezzel szereznek maguknak új tagokat. Az élet nagy kérdései közé tartozik, hogy a szekták hogyan is képesek berántani új embereket? Hogyan vált valaki az egészséges hitről extrém ideológiák felé? Főleg olyanok felé, amelyekért akár meg is halna? Egyértelműen kijelenthetjük, hogy egy hosszan tartó folyamat, amelybe a bántalmazás és a manipuláció is beletartozik.

Gondoljunk csak bele! Ha egy idegen odamenne hozzád az utcán, és azt kérni add oda az összes fizetésedet a csapatának, hagyd ott a barátaidat és a családodat, hogy valami furcsa idegen istent imádja. Na, igen ebben a helyzetben valószínűleg mindenki elküldeni az idegent a fenébe.

Most mégis felsorolunk hat módot, amivel a szekták operálnak!

1. Mindig karizmatikus vezetőjük van.
Egyértelműen minden szektának szüksége van egy karizmatikus vezetőre, akinek nagyon különleges embernek kell lennie. Csak gondoljunk a régi hírhedt szektavezérekre. Jim Jones alapította a People’s Temple nevű szerveztet, amely aztán a legnagyobb csoportos öngyilkosságot követte el. 1978-ban neki köszönhetően 909 ember halt meg ciánmérgezésben. David Koresh a nyolcvanas években 82 embert vezetett a halálba. Marshall Applewhite 38 embert vett rá az öngyilkosságra.
A jó szektavezér teljes mértékben a szektának szenteli magát. Emellett pszichés szükségleteteket is kiszolgál, amelyek lehetnek érzelmiek, anyagiak esetleg pénzügyiek.

2. Ki kell választaniuk a tökéletes alanyt.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy a szekta toborzói a gyenge és sérülékeny embereket keresik. Lehetséges, hogy ez bizonyos esetekre igaz, azonban a legtöbb esetben a szekták határozott embereket keresnek. Ian Haworth például egy nővel találkozott Torontóban, aki csak egy kérdőívet akart kitölteni a férfivel. Később kiderült, hogy a nő szektatag. Egy héttel később Ian feladta eddigi életét, és csatlakozott a szektához. Ian nem volt sérülékeny felnőtt. A szekták nem szeretnének olyan tagokat, akik kiszámíthatatlanok és nincsen bevételük. A szekták olyan embereket keresnek, akik megkérdőjelezik az életüket. A legrosszabb az, hogy minél okosabb és egészségesebb valaki annál könnyebb hirtelen kontroll alá vonni.

3. Szívességet kérnek.

Szóval már van egy karizmatikus vezetőnk, kiválasztottuk a potenciális tagokat. Mit kell tenni? Kérni először egy apró szívességet. Ezt nevezzük Benjamin Franklin Hatásnak. A történet onnan ismert, hogy Franklin egyszer megkérte riválisát, hogy adjon kölcsön egy könyvet, amikor befejezte, megköszönte. Később legjobb barátok lettek.
Az elménkben csak olyan embereknek segítünk, akiket kedvelünk. Ian esetében ez a kérdőív kitöltése volt.

4. Szeparáljuk el őket.

Amikor megkaparintottuk a potenciális új tagot, egyértelműen le kell választanunk a családtagokról és a barátokról. De persze nem akarjuk, hogy időközben elbizonytalanodjon. Így hamarosan a szekta válik az életévé és egyetlen lehetőségévé.

5. Legyenek szabályok és kontroll.
Nem lehet senkinek szektája szigorú szabályok nélkül. Ráadásul legyenek komoly következményei annak is, ha ezeket a szabályokat megsértik. Karen Wanijico tizenhét évesen csatlakozott egy vallásos szektába. Azt mondták neki, hogy hagyja el a családját és csatlakozzon hozzájuk. Ha nem teszi, akkor az emberiségre hozza a világvégét. Wanjico magyarázata szerint a szekta félelmet és bűntudatot keltett benne, hogy manipulálja őt.

6. Szeretet-bomba
A szektatagok általában figyelemmel, szeretettel, gondoskodással és felmagasztalással halmozzák el az új tagokat. Ez is nagyon jó módja az új tagok toborzásának. Az új tagoknak különlegesnek kell érezniük magukat, hogy a szektát érezzék az egyetlen opciónak.

forrás: Learning-Mind

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.