London legfélelmetesebb kínzóeszköze

A Pellengér története egy börtönlázadás során kezdődött Londonban. 1534-ben egy férfi és egy nő rohant el a Tower előtt található házak előtt, majdnem elérték a London városát. A férfi John Bawd volt, egy kiskatona, amíg a nő Alice Tankerville, aki rabló és börtöntöltelék volt.

Szóval, a Tower első igazi szökését egy nő hajtotta végre. Alicért teljesen odáig volt John Bowd, aki szintén bevonult a történelemben, hiszen ő volt az első, aki kipróbálhatta London legrémesebb kínzócelláját, amelyet a Stuartok és a Tudorok használtak.

Beefeaters

Az ablaktalan helyiség csupán 1.2 négyzetméter volt, amelyet Little Ease-nek neveztek el. A hatás egyszerű volt, ugyanis a rab nem tudott benne állni, ülni, esetleg lefeküdni, előre kellett hajolnia. Ez egyre borzalmasabb érzés volt a fojtogató, sötét helyen.

1215-ben Angliában már törvényen kívül volt a kínzás, kivétel ha királyi erők rendelték el. II. Edward volt az első, aki szívesen élt ezzel az eszközzel.

Tower of London at sunset, England, Famous Place, International Landmark

A 16. században már kérdés nélkül kínoztak embereket a londoni Towerben. A Tudorok uralkodása idején egyre nagyobb lett a fenyegetettség, ami tökéletes légkört teremtett a kínzáshoz, így John Bawd lett az első, akit megkínoztak az apró helyiségben.

Ariel view of the Tower of London

A szerelmeseket iszonyatos halálra ítélték a szökésért. Alice Tankerville-t láncokra függesztették a Temze felett, később John Bawdot is felakasztották.

Little Ease , Tower of London

Manapság már senki sem tudja, merre is volt az apró helyiség. Sokan úgy gondolják, hogy a Fehér Torony zárkájában. Másik szerint a Flint torony pincéjében. Manapság egyetlen látogató sem mehet be oda, lehetséges, hogy lebontották, vagy befalazták. A legtöbb rab számára a magánzárka épp elég volt ahhoz, hogy megvallják bűneiket.

The peaceful looking Tower of London

A történelem során többször is felbukkan a Little Ease neve. Például 1555-ben Stephen Happest három napra zárták be a helyiségbe. 1591-ben Richard Topcliffe került szorult helyzetbe. A Little Ease egyik leghíresebb rabja Guy Fawkes volt, aki fel akarta robbantani a parlamentet.

Guy Fawkes in Ordsall Cave

1640-ben I. Károly uralkodása idején már teljesen kiment a divatból a borzalmas kínzóeszköz.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.