A legfélelmetesebb gyógymódok mentális betegeknek

Sajnos még manapság is sokszor stigmát jelent a mentális betegség, pedig már hosszú utat tett meg a régi idők elgondolása óta. Régebben rengeteg tudós próbált ki mindenfélét a pszichiátriai betegeken, hogy meggyógyítsák a betegségeket. Ezek sokszor rémes, kínzóeszközhöz hasonló módszerek voltak. Most ilyen régi “gyógymódokat” hoztunk nektek, amelyek tükrében még akár a mai pszichiátriáért is hálásak lehetünk.

1. Az emberi állatkert
Az intézetek néha nyílt napot tartottak, hogy kíváncsiskodó látogatókat vonzzanak magukhoz. Az egyik leghíresebb ilyen a Bethlem Royal Hospital, amelyet Bedlamként ismernek. Ilyenkor mindenki megnézhette a kiállított pszichiátriai betegeket, mintha igazi állatkertben lettek volna. Ez mondjuk nem gyógymódként szolgált, de a bánásmódról mindenképpen sokat mond.

2. Koponyalékelés
A koponyalékelés már nagyon régóta “gyógyítja” a mentális betegségekben szenvedőket. Mindenképpen ez az egyik legdrasztikusabb módja a beavatkozásnak. Sokszor fűrésszel vagy kalapáccsal vágtak lyukat a koponyán, ezzel még a démoni megszállás problémája is megoldható volt. Ilyenkor a démon egyszerűen kiszállhat a koponyából a lyukon keresztül. A gond csak az, hogy a kezelés sokszor halállal végződött.

trepanation
3. Sebészeti bakteriológia
A démoni megszálláson túl a bakteriális fertőzés is előkelő helyet foglalt el az okok között. De a kezelés ettől sem lett humánusabb. Dr. Henry Cotton azt találta ki kezelésként, hogy eltávolítja a betegei szerveit egyenként, addig, amíg a beteg tünetei el nem múlnak. Először a fogakkal kezdte, aztán a mandulákkal, vakbéllel, belekkel, petefészekkel és herékkel. Természetesen a legtöbb beteg holtan végezte.

4. Kémiailag előidézett rohamok
Ezt a technikát egy magyar-amerikai neurológus Ladislas von Meduna találta ki. Abból indult ki, hogy az epilepsziások nem skizofrének, tehát a rohamok jótékony hatással vannak a páciensekre. Rengeteg droggal kísérletezett, de a metrazolra esett a választása. A drognak természetesen rengeteg mellékhatása volt, mint törött csontok és memóriavesztés, ráadásul még függővé is tette a páciensek egy részét.

5. Inzulinos kóma terápia
Az inzulinos kóma terápia Manfred Sakel találmánya volt. Véletlenül egy cukorbeteg, kómában fekvő betegének túl sok inzulint adott, aki állítása szerint utána meggyógyult függőségéből. Éppen ezért Sakel kitalálta, hogy más mentális betegeken is alkalmazni kell a terápiát. Hogyha emlékeztek az Egy csodálatos elme című filmre ott is szerepel ez a terápia Nash gyógyulásának részeként. Természetesen a mesterséges kómának elég nagy a kockázata, és a betegek egy-két százaléka sohasem ébredt fel.

6. Halál-születés terápia
Manapság is nagy népszerűségnek örvend ez a különleges terápia Kínában. Ilyenkor a páciens megtapasztalja saját halálát, majd újraéledhet problémamentesen. Erre külön “halálélmény centrek” létesültek, ahol még koporsóba is bele lehet feküdni, és megélni a saját temetésünket. Bármilyen furán is hangzik, nagyon sokaknak segített már ez a furcsaság.

death-to-rebirth
forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: