Lamia (görög mitológia)

A mitológiai témákat feszegető hónapra mi lehetne a legjobb kezdés, mint egy, talán kevésbé ismert lény a Lamia, amivel most fogunk foglalkozni. A görög mitológiában bukkan fel, méghozzá illusztris családban: édesapja Poszeidón, a tengeristen, és ő maga is olyan híres gyermekekkel rendelkezik, mint Homérosz Odüsszeiájából ismert Szkülla.
 
Lamia eredetileg valamiféle tengeri szörnyféleség, a nevéből ítélve valamiféle óriáscápa alakjában jelenhetett meg. A történetekben általában nélkülözi cápa formáját, helyette kísérteties lény, aki éjszaka vadászik. Elsősorban gyermekeket fal fel, más történetben felnőtteket is megeszik. Egy mítosz szerint Lamia nem Poszeidón lánya volt, hanem Zeusz kedvese, és mellékesen líbiai királynő. Ám Zeusz felesége, a féltékeny Héra megtudta, hogy Zeusz Lamiával is megcsalja, és dühében elrabolta Lamia gyermekeit, az asszony beleőrült gyermekei elvesztésébe, és kikaparta a saját szemét. Zeusz jogos bűntudattól vezérelve szörnyeteggé változtatta a megtört Lamiát, aki így másokon állt bosszút: mások gyermekeire vadászott, ezzel enyhítve saját fájdalmát. Egy másik változatban viszont Zeusznak esze ágában sincs őt átváltoztatni, hanem 
Lamia gyásztól eltelve vadászik gyermekekre, és sorozatos gonosztettei teszik szörnyeteggé.
Egyes források úgy tartják, hogy deréktól lefelé kígyóteste van, és arra van kárhoztatva, hogy nem képes lehunyni a szemét, más, újabb történetekben Héra nemcsak elrejti a gyermekeit, hanem arra kényszeríti Lamiát, hogy falja fel őket.
 
Lamiának nevezhetőek azok a vérivó, szörnyszerű, női alakok, amelyek sokszor varázserővel bírnak, és éjszaka jelennek meg, és gyermekek mellett fiatal férfiakkal táplálkoznak. Alakjuk ebből a szempontból erős hasonlóságot mutat a szukkubuszokkal, illetve a vámpírokkal is. A vérszomj, az irigység és a tisztátalanság a lamia legfontosabb jellemzői.
 
Nyelvhasználatban továbbélő lény, ha a mai görög nyelvben találkozunk a „Lamia megfojtott egy gyermeket”-kifejezéssel, az a gyermek hirtelen halálára, esetleg csecsemőknél bölcsőhalálra utal.
 Forrás: theoi.com
Képek: Tumblr
írta: Sereg Gitta

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.