Középkori kínzási forma: a nyúzás

Ma egy egészen borzalmas kínzási formáról számolunk be nektek. A nyúzást sokszor használták az ősi és középkori időkben kínzásként. Ezt most csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy a személy bőrét eltávolítják addig, amíg életben van. A bőr lenyúzását főleg az afrikai és ázsiai országokban használták több száz évvel ezelőtt, de a világban mindenhol előfordultak esetek. A nyúzást rabok büntetésére vagy kivégzésére használták, de sokszor ezzel szereztek információt is.

Annak ellenére, hogy számos országban használták, a nyúzás mindenhol hasonló volt. A rabokat lekötözték, kinyújtották, kezüket a fejük fölé kötötték és lábukat is összekötözték. Először általában az arccal kezdték, a kínzó kis kést használt, hogy leszedje a bőrt a testről egyben. A procedúra nagyon lassú és fájdalmas volt. Az áldozatokat általában meghaltak, mielőtt a nyúzás leért a derekukig. Sokszor az áldozatokat a napon hagyták előtte, esetleg forró vizet öntöttek rájuk, hogy könnyebben lejöjjön a bőr.


A nyúzást sokszor áldozatok bemutatásához használták, de bűnözőket, ellenséges katonákat, sőt boszorkányokat is öltek meg így. Rituális áldozatbemutatásra használták az aztékok, de ebben az esetben az áldozat már halott volt a bőr eltávolításakor. Más kultúrákban használták a lenyúzott bőrt, például az asszírok a falra szögezték az áldozatok bőreit, hogy másokat megfélemlítsenek.
A középkori Európában a nyúzást inkább a test egy részén alkalmazták és nem az egész felületen. Ez  volt a legnépszerűbb kínzási módszer Európában, de sokszor használták arra is, hogy információt nyerjenek ki. Kínában sokszor csak az arcbőrt távolították el, de 1396-an a Ming dinasztia korában 5000 nőt nyúztak meg. Az uralkodó nagyon érdeklődött ez iránt a kínzási forma iránt.


Az Egyesült Államokban nem volt általános a módszer, de azért előfordult a történelem folyamán. A leghíresebb példa Nat Turner esete, aki rabszolga volt, és felkelést vezetett 1831-ben. Később felakasztották, és meg is nyúzták. Természetesen a nyúzás most már illegális az egész világon, de még sajnálatos módon a 21. század elején is elfordult ilyen esemény. 2000-ben Myanmarban állítólag minden férfit megnyúztak Karenni városában.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.