A könnyek típusai

Mindannyian sírunk néhanapján. Sírhatunk szomorú filmeken, temetéseken, esküvőkön és hagyma szeletelés közben is. Igazából sokszor könnyezünk, többször is egy nap. Azonban könnyeink összetétele meglepő módon különböző.

Az alapvető könnyezésnél egyszerű könnyek szöknek ki a szemünkből. Ezeket a könnymirigyek termelik és arra szolgálnak, hogy megtisztítsák a szemünket. Védenek a piszoktól és a törmelékektől. Ezekről sok esetben tudomást sem veszünk.
A következő legalapvetőbb könnyek már érzelmekkel telítettek. Ezek akkor jönnek létre, hogyha szomorúak, boldogok vagyunk, esetleg fájdalmat érzünk. Az összetétele ezeknek a könnyeknek teljesen más, hiszen ACTH nevű hormont tartalmaznak, amelyek stressz-reakció során termelődnek a testben. Az érzelmi könnyek segítenek abban, hogy a test újra egyensúlyba hozza az érzelmi működést, mivel szinte kimossa az extra hormonokat a testből. Emellett enkefalint is tartalmaznak, amely természetes fájdalomcsillapító. Éppen emiatt érezzük magunkat felszabadultabbnak egy kiadós sírás után.


Az érzelmi könnyek azonban lecsökkentik a libidót. Kísérletek igazolták, hogy sírás után kevésbé érdekel minket az ellenkező nem, nem annyira vesszük észre a szép nőket vagy helyes pasikat. Ez nem csak érzelmi dolog, hiszen a férfiak testében egész egyszerűen csökken a tesztoszteron szintje a sírás után.
Emellett még léteznek reflexes könnyek is. Ezek akkor jönnek létre, hogyha például hagymát vágunk. Ezeket a könnyeket nagyobb mennyiségben termeli a szervezetünk.
Érdekes módon ezek a könnyek mind megkülönböztethetőek mikroszkóp alatt is. Most erre láthatunk egy pár példát.

forrás: KnowLedgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.