Kétszeres gyilkosság, egy kollekciónyi fotó tinilányok fehérneműiben- Russell Williams, Kanada hadseregének legnagyobb égése

Mi tehet egy kétszeres gyilkost és erőszaktevőt méghírhedttebbé?  Például, hogy főállásban Kanada légierejének többszörösen kitüntetett ezredese, és a hobbija, hogy házakba tör be, hogy az ott lakó tíz év körüli lányok alsóneműiben fényképezze magát…

2009. november 16-án Marie-France Comeau tizedes otthonába betörtek. A nőt – aki a kanadai Trenton bázison dolgozott katonai légiutaskísérőként – egy elemlámpával leütötték, kezeit és lábait összekötötték és a száját leragasztották. Későbbi gyilkosa a hálószobába vonszolta, letépte ruháit, fotókat készített róla, majd többször megerőszakolta. Mikor az életéért kezdett könyörögni, a behatoló könyörtelenül leragasztotta az orrát is, majd hagyta megfulladni a padlón.

A nyomozás nem vezetett eredményre.

Marie-France Comeau

A gyilkos 2010. január 17-én újra lecsapott. Következő áldozata a bellevillei Jessica Lloyd volt, akinek éjjel behatolt a házába, megverte, megkötözte és szemeit leragasztotta. Felállított egy videokamerát, majd a nőt órákon keresztül erőszakolta, miközben csak annyi szünetet tartott, hogy készítsen pár fotót.

Húsz órával később azt mondta a nőnek, hogy haza fogja vinni, majd leütötte, és megfojtotta. A holttestet egy pokrócba csavarta, és a garázsban hagyta.

Jessica Lloyd

A rendőrség végül szó szerinti értelemben talált egy nyomot: szokatlan keréknyomokat fedeztek fel az áldozat házának közelében.  Közeli országúton ellenőrzőpontokat állítottak fel és minden egyes áthaló jármű keréknyomával egyeztették. Így futottak bele Russell Williamsbe, aki pechjére akkor éppen nem a szokásos BMW-jét vezette, hanem a gyilkosság elkövetésekor használt Nissan Pathfinderét.

A nyomok teljes egyezést mutattak, a rendőrök pedig utánanéztek, hogy kit is sikerült elcsípni. Megkockáztatom nagy lehetett a meglepetés, mikor kiderült, hogy a rendfokozata ezredes és sok helyen úgy hivatkoznak rá, mint a „Kanadai Légierő ragyogó csillaga”, aki szolgált Irakban, szigorúan bizalmas besorolású feladatokat látott el az Arab Emirátusokban az afganisztáni beavatkozás alatt, részt vett az afganisztáni háborúban elesett kanadai katonák holttesteinek hazaszállításában. Csak hogy a fontosabb momentumokat említsük. Majd ezek után kissé eltávolodott a frontvonalaktól: a kanadai légierőnek végezte a VIP személyek szállítását. Csak hogy egy pár embert említsük ezek közül: II. Erzsébet és az Edinburghi Herceg, Kanada Miniszterelnöke.

II. Erzsébet jobbján

Február 7-én beidézték kihallgatásra, délután háromra. Hét óra negyvenöt perckor beismert mindent, és elkezdett mesélni a gyilkosságokról és az útról, ami odáig vezetett. Úgyhogy a kihallgató tisztek hallhatták, hogy ö követte el azt a 82 betörést is, ami a környéken lakók idegeit borzolta. Bár a rendőrök sejtették, hogy összefüggés van a betörések között, de mivel többnyire nem tűnt el semmi, ha pedig mégis, akkor azok csak nagyon kis értékben, így az esetek kivizsgálása körülbelül annyi figyelmet is kapott.

Most viszont fény derült az összefüggésekre és a motivációra egyaránt.  A férfi az egyetemi évei alatt is nagy csínytevő hírében állt, aki azzal szórakozott, hogy a haverjai szobáit feltörte, majd elbújt egy szekrényben, hogy a megérkezésük után onnan kiugorva a frászt hozza rájuk, úgyhogy a zárfeltörési tehetség már korábban megmutatkozott. A közel húsz évnyi házassága alatt voltak bizonyos hajlamai amiket sikeresen titkolt. Mindig olyan házakba tört be, ahol élt egy tíz év körüli kislány. Magával vitte fényképezőgépét, levette ruháit, és célba vette a fehérneműs fiókot, majd rögtönzött egy divatbemutatót a kislányok bugyijában. Ezek után nem ritkán önkielégítést végzett, volt rá példa, hogy pofátlanságában az egyik kilencéves lány számítógépén köszönőüzenetet hagyott. Majd magával vitt pár fehérneműt trófeának, és elhagyta a helyszínt. A házkutatás során az egy dobozban pedáns rendben tartott fotógyűjteménye mellett 1400 db lopott fehérneműt találtak.

Ezektől egyenes út vezetett a szexuális erőszakkal való kísérletekig, majd a gyilkosságokig.

2010 Július 22-én bíróság elé állították, ahol bűnösnek vallotta magát az összes vádpontban. Életfogytiglanra ítélték, fellebbezést 25 évig nem nyújthat be. A hadsereg megfosztotta rangjától, a szolgálati autóját bezúzták, egyenruháját rituálisan elégették, kitüntetéseit pedig felszabdalták. Homokozólapátját visszakérték és nem adták neki többé kölcsön, soha de soha.

A börtönben volt egy öngyilkossági kísérlete, mikor egy vécépapírgurigából összepréselt kartongalacsint a torán lenyomva próbálta megfojtani magát, de tettét nem koronázta siker.

A végére pedig egy galéria a tárgyalás során bizonyítékképpen felhasznált fotókból.

 

 

wikipedia.org

vice.com

murderpedia.org

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.