Igaz történet A múmia című film mögött

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de talán életem első igazi borzongató története a piramisokhoz kapcsolódik. Olyan tíz éves lehettem, amikor először hallottam a félelmetes átokról. Most erről fogunk beszámolni nektek!

1931-ben Draculával és Frankensteinnel kezdődött a nagy szörnyes filmek ideje, így Carl Laemmle Jr. tisztában volt azzal, hogy tovább kell folytatnia a sort. Ezúttal Tutankhamen sírjának felnyitása és a fáraó átka ihlette meg. Az átok 1922-ben lett ismeretes, amikor az archeológus, Howard Carter felfedezte Tutankhamen sírját, aki kilencévesen lett fáraó. Szerencsétlennek nem alakult igazán jól a sorsa, folyamatos betegségei miatt pálcával kellett járnia. Ráadásul maláriás is lett, ő lett az első bizonyított áldozata ennek a betegségnek.

Egy gyereknek nem igazán egyszerű királynak lenni, főleg, hogy az apja elég nagy káoszt hagyott maga után. Az emberek rendesen fel voltak háborodva. Tutankhamen tanácsadói segítségével Thébába költözött és új projektekbe kezdett. Az a mai napig nem tisztázott, hogyan is halt meg az ifjú fáraó, de valószínűleg a malária komplikációi okozták 19 éves korában bekövetkezett halálát. Valószínűleg hirtelen halhatott meg, hiszen sírja arra utal, hogy teljesen nem zárták le. Sokan úgy gondolják, hogy egy tűzeset miatt kellett félbehagyni az elkészítését.

Howard Carter archeológus karrierje is rossz irányt vett, amikor a hétéves ásatások után kitört az első világháború, így a férfinek három évet kellett várnia, hogy visszatérjen Egyiptomba. 1917-ben nem találtak semmi érdekeset, 1922-ben pedig ultimátumot kaptak, hogy abba kell hagyniuk az ásást, hogyha nem találnak semmi érdekeset az év végére. Ennek ellenére Carter nem adta fel, aztán éppen az év vége előtt megérkezett az áttörés. 1922. november 26-án Carter és csapata hihetetlen dolgokat fedezett fel.

Hónapokon keresztül Carter és csapata egy újságíróval, H.V. Mortonnal dolgozott a helyszínen, aki minden lépésüket leírta. 1923 februárjában Howard Carter, Lord Carnarvon és Lady Herbert volt az első három ember, akik valaha beléptek Tutankhamen kriptájába. Még a belépés előtt szárnya keltek a pletykák az átokról. Egy másik egyiptológus, James Henry Breasted azt mondta, hogy ahogy meghallotta Carter hírét, egy kobra – az egyiptomi nemesek szimbóluma – megette a ketrecében üldögélő kanáriáját.

Egy hónappal a kripta felfedezése után Lord Carnarvon véletlenül megvágott egy szúnyogcsípést magán borotválkozás közben. A vágás elfertőződött és a férfi meghalt. Még Mussolinit is megijesztette a fáraó átkának pletykája, hiszen eltávolíttatta lakásából az egyiptomi kormánytól kapott ajándékot, amely bizony egy múmia volt. Milyen szép, nem?

Aztán májusban George Gould is meghalt lázban, nem sokkal azután, hogy meglátogatta a fáraó sírját. Egy hónappal később Ali Kamel Fahmy Beyt lőtte le a felesége, amiért szintén a 3000 éves fáraót tették felelőssé.

Két hónappal később az átok Lord Carnarvon féltestvérét is meglátogatta, aki egy fogműtét után halt meg vérmérgezésben. Persze ez lehetséges, hogy nem átok volt, csak egy nagyon béna fogorvos, aki úgy hitte, hogy a fogműtét megoldást jelent majd a férfi vakságára is.

A következő áldozat Sir Archibald Douglas-Reid volt, aki megröntgenezte a múmiát. A férfi januárban halt meg valamilyen megmagyarázhatatlan kórban. Később Tutankhamen meggyilkolta Howard Carter legjobb barátját, akinek semmi köze nem volt az ásatásokhoz, de papírnehezékként használt egy mumifikálódott kezet, amelyen a következő szöveggel egy karkötő díszelgett: “Átkozott legyen az, aki megmozdítja a testem. Először jöjjön a tűz, majd a víz és a pestis.” Érdekesség, hogy a férfi háza leégett, majd miután újraépítették víz árasztotta el.

Négy évvel később Sir Lee Stacket is megtámadta az átok, aki könyvet írt az esetről, de emellett még legalább tizenöt haláleset köthető az átokhoz. A múmia című film 1932-ben debütált és hatalmas sikert hozott az alkotóknak.

Mindennek ellenére maga Carter, aki megtalálta  a sírt csak 1939-ben halt meg hatvannégy éves korában. Az újságok úgy beszéltek róla, mint a múmia utolsó áldozatáról, amely hatalmas megkönnyebbülés lehetett Evelyn Herbertnek, aki tovább 41 évet élt a múmia átkától mentesen.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Igaz történet A múmia című film mögött

  • 2017-07-02 at 7:01 PM
    Permalink

    Hú, de jóképű az a fiatalember… 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.