Igaz történet a Fanta és a nácik kapcsolatáról

Most a Fanta háttértörténetévél kapcsolatban fogunk nektek elmondani pár érdekességet. Tudtátok, hogy a narancsos üdítő a negyvenes években lett híres és azért hozták létre, hogy a nácik oltsák vele a szomjukat? Érdekes, hogy sokan nem hallottak róla, azonban, hogyha Berlinben járunk, akkor a kapcsolat könnyedén felfedezhető.

Max Keith volt az, aki népszerűvé tette a Fantát, és eredetileg a nácikat célozta meg az innivalóval. A történet a Coca-colával kezdődik. A cég a Fanta eredeti megalkotója. A Coca-colának is volt gyára Németországban, azonban mélységesen fenyegette a közelgő háború. Amikor Ray Powers, a cég Németországba élő vezetője, meghalt balesetben, akkor a pozícióját átadták a német születésű, Max Keithnek. Ő azonban nem gyártott több kólát.
A Coca-Cola készítésére szolgáló szirupot egyre nehezebben szállították az Egyesült Államokból a háborús názi Németországba. De Keith ennek ellenére kidolgozott egy tervet, hogyan is tartatná életben a céget. Éppen ezért új összetevőket keresett, hogy egy teljesen új italt alkosson meg. Úgy tűnt, hogy a dolgozói “fantasztikus” ötlettel álltak elő, és ennek az eredménye lett a mai napig ismert Fanta.

Természetesen azt nem tudhatjuk, milyen íze is volt az eredeti italnak. Mások szerint egy kevéssé színezett ital volt, ami leginkább a gyömbérhez hasonlított. Régebben a Fanta inkább a citrusokkal kapcsolódott össze, akkoriban azonban bármilyen gyümölccsel dolgoztak, ami elérhető volt. Más gyárakból is szereztek érdekes anyagokat, például almát esetleg cukrokat, így még azt se igazán tudjuk megmondani, hogy az akkori Fantának milyen színe volt.
Rengeteg Fantát adtak el a háborús Németországban. Még süteményeket is csináltak belőle, hiszen mesterséges édesítőkkel volt tele, ami a háború időszakában teljesen elérhető volt. A mai napig ismert a Fantasütemény Németországban is.
Sokak szerint Max Keith közeli kapcsolatban áll Hitlerrel, és eredetileg a náciknak gyártotta az üdítőt. Mások szerint a férfi csak az üzletet szerette volna védeni, és ez volt az egyetlen útja. Erre bizonyítékul szolgál, hogy Keith nem volt hajlandó megváltoztatni a Coca-Cola gyár nevét, pedig a nácik arra kérték, hogy tegye teljesen nemzetivé. Keith a pártba se csatlakozott. Akkor lehetséges, hogy Keith csak egy körmönfont üzletember volt, aki valahol kívül akart maradni.
A nácik valószínűleg ittak Fantát a háború idején, de valószínűleg nem direktbe készült a náciknak. Szó valószínűleg kár lenne a Fantát náci italnak hívni.

forrás: MovingNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.