Honnan ered a Trónok harca szégyenmenete?

Hosszú évszázadokon keresztül járt hatalmas előnnyel az, ha egy nő a király szeretője lehetett. Ékszereket és más ajándékokat kapott, ingatlanokat és állásokat más barátainak és rokonainak. Azonban, amikor a kérdéses király meghalt, hirtelen gyorsan a visszájára fordulhattak a dolgok. Gyakran a leszármazottak és a tényleges királyi család ellenségessé váltak a kedvenc lánnyal.

Egyetlen példa Alice Perrers esete, aki III. Edward király szeretője volt, akit wanton nőként írtak le. A viszonyának köszönhetően Alice lett a leggazdagabb nő Angliában, azonban a sokkal idősebb király meghalt 1377-ben, miközben Alice igyekezett levenni a drága gyűrűket a holttestről. A lányt természetesen kitaszították a vagyonból, amint meghalt a király.

Detail of Ford Madox Brown’s painting of Chaucer reading to the court of King Edward III, depicting Alice Perrers and Edward III in something of a royal cuddle.

Három évszázaddal később II. Károly haldokolt, az ő szeretője is hasonló sorsra jutott. A haldokló király öccséért küldetett, és könyörgött neki, hogy ne engedje éhezni szegény Nellie-t. II. Károly hosszú éveken keresztül szórakozott a színésznővel, Nell Gwynne-vel. II. James ugyan nem volt Anglia legkedveltebb királya, de ennek ellenére kifizette Nell adósságait és jelzálogát, halála előtt pedig nyugdíjat adott neki.

Azonban Jane Shore volt az a királyi szerető, aki a legszerencsétlenebbül járt. Ő bizony IV. Edward szeretője volt. Bizony az ő szerencsétlensége ihlette meg George R.R. Martint, hogy megírja a Trónok harca egyik leghíresebb jelenetét. Cersei Lannister szégyenmenete Jane Shore történetén alapul.

The Penance of Jane Shore by William Blake, c.1780.

R.R. Martin elmondta, hogy a nők büszkeségét akarták letörni a szégyenmenettel. Jane Shore-nak 1483-ban kellett kibírnia a szégyent. A nő korai életében jószerencsével bírt. Fiatalon házasodott össze William Shore-ral, aki aranyművesként tevékenykedett. Később azonban találkozott a királlyal. IV. Edward igazi nőcsábász volt. Házassága ellenére rengeteg szeretőt tartott, ami igencsak felkavarta az állóvizet. Jane gyönyörű volt sokan London rózsájának nevezték. A viszonya 1476-ban kezdődött a királlyal, és egészen a haláláig tartott. Jane közben elvált a férjétől is. Edwardnak ő lett az első számú kedvence.

IV. Edward meghalt rövid betegség után negyven évesen, erre Jane helyzete hirtelen megváltozott. Bár azonnal kapcsolatba kezdett a király mostohafiával, Thomas Greyjel és Edward legjobb barátjával, William Hastingszel is, hogy biztosítsa a helyzetét.

Theatre poster for “Jane Shore” at Royal Princess’ Theatre, Edinburgh, 14th December 1885

A támadás azonban nem a feleségtől vagy a király gyermekeitől jött, hanem III. Richardtól, a király testvérétől. Nyilvánosan is kijelentették, hogy Jane szégyenteljes nő.

Richard elfoglalta a trónt, és bizony tisztogatásba kezdett. Jane is belekerült a bosszú hadjáratba. Jane-nek végig kellett sétálnia az egész városon egyetlen alsószoknyában. Később pedig börtönbe küldték, később egy generális vetett szemet rá, aki elvette feleségül és közös gyermekük is lett. Az bizonyos, hogy a szépsége nagyon jó szolgálatot tett számára.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.