Hogyan engeszteljük ki a háziszellemeinket? Tippek a világ minden tájáról

Hogyan engeszteljük ki a háziszellemeinket? Tippek a világ minden tájáról

 

Ha szerencséd van, olyan házban élsz, ahol egy apró, szőrős házi kobold tisztán tartja a konyhád, vagy egy házi istenség örök jó szerencsét biztosít neked. Persze, csak addig, amíg jól tartod őket.

Hestiától, az ógörögök házi tűzhely védelmező istennőjétől kezdve, az Észak-Angol hobokig, a házi szellemek már évszázadok óta köztünk élnek. Azonban vigyázni kell, mert a legtöbb ilyen istenség másodállásban tűzisten vagy a káosz ügynöke, úgyhogy ha nem figyelünk oda rájuk, az bizony elveszett tárgyakhoz, törött edényekhez vagy rossz szerencséhez vezethet.

Íme néhány tipp arra, hogy miképp tartsuk jó kedélyben a házi segítőinket.

Domovoi

Szláv mitológia

 

A domovoi a szláv mitológiából származó, szőrős kis manó, az egyik leghátborzongatóbb háziszellem. A legenda úgy tartja, hogy minden egyes háznak saját domovoi-a van, aki vagy a küszöb körül, a főzőlap alatt, vagy a sütőben lakozik. Néhányan úgy tartják, hogy ezek a lények, a ház első fejének szellemei.

A domovoi apró öregember alakját ölti hosszú szürke szakállal, de méretében csak akkorka lehet, mint egy kisgyerek. Néha felveszik egy családi ős bizonyos vonásait, vagy akár a jelenlegi családfőét is. Állati formát is tudnak ölteni: macskaként, kutyaként, sőt kígyóként is megjelenhetnek.

Ahhoz, hogy a domovoiunk elégedett legyen, rendben kell tartanunk a lakást. Az otthonunkat, jó állapotban kell tartanunk, az edényeket elmossuk, és elrakjuk, ételt nem hagyunk elől – hacsak nem egy kis asztalon a domovoinak tett felajánlásként.

Ha a domoviunk elégedett, előjön éjszakánként, és elvégzi a kisebb házkörüli munkákat. Ha viszont a domovoiunk boldogtalan, kész csapássá változik. Ellop kisebb tárgyakat, összetör dolgokat, megzavarja a lakók álmát, és még hasonló bosszúságok.

Ivan Yakovlevich Bilibin: Domovoi (Public Domain)

Kotihaltia

Finn mitológia

A finn mitológiában a haltiják valakinek vagy valaminek a védőszellemei. Egyikük, a kotihaltia az otthonokról gondoskodik. A többi európai házivédnökhöz hasonlóan, a kotihaltia egy kis manó, aki segíthet nekünk vagy borsot törhet az orrunk alá, a hangulatától függően.

Ezek a házimanók a padláson laknak vagy a csűrben, és vigyáznak a családra, akinél laknak. Közeli rokonai a többi haltijának, akik a birtok többi részét felvigyázzák, például a saunattonttu, aki a szauna felügyeletével van megbízva.

Trasgu

Spanyol folklór

A Spanyolország északi részéből származó Trasgu szintén furcsamód rajong a háztartásbeli feladatokért és benne is megvan a csintalankodásra való hajlam. Lehetséges, hogy a trasgu rokona az európai folklór erőszakosabb és rosszindulatúbb koboldjának (redcap), de az tény, hogy a trasgunak sokkal komiszabb híre van, mint sok más istenibb vagy ősibb háziszellemnek.

Kinézetét tekintve a trasgu apró, nyurga lények, akik vörös köpenyt és sapkát viselnek. Egyéb különös ismertetőjelei a sántítás, és egy lyuk a bal kézben. Néha szarvval is ábrázolják.

Adjunk a trasgunak némi ételt, és biztosítsunk neki egy meleg helyet, ahol álomra hajthatja a fejét, például a kémény mellett. Ha elégedettek, elvégeznek helyettünk kisebb házkörüli teendőket, mint például a felmosás. Ha elhanyagoljuk őket, elkevernek vagy eldugnak dolgokat, összetörik az edényeket, és rendetlenséget csinálnak.

Ha meg akarunk szabadulni egy trasgutól, a legenda szerint egy lehetetlen feladatot kell adnunk nekik, például hogy szedjenek fel magokat, amik áthullanak a kezükön lévő lyukon. Végül feladják, és elhagyják a házunkat.

Hob

Észak angol folklór

Az észak-angliából származó hob valószínűleg az egyik legismertebb háziszellem, aki a Harry Potterből jól ismert Dobbyt is inspirálta. A néphit szerint a hobok elég változatos lények, akik boltokban és farmokon is lakhatnak, besegítenek a munkálatokba és kevésbé kötödnek a házhoz vagy a családhoz.

A Harry Potter sagához hasonlóan a hobok hagyományosan vékonyka, kis manóként jelennek meg, akik főleg éjjel jönnek elő, hogy segítsenek a házkörüli munkákkal, mert nem szeretik, ha munkaközben látják őket.

A házi hobok gyakran jó szándékúak és segítőkészek, az egyetlen dolog, amit igazán utálnak, az az, ha megjutalmazzák őket a munkájukért. A hagyomány szerint, ha a hobnak ruhadarabot próbálnak adni, az megsértődik, és otthagyja a ház tulajdonosát. Igazából bármilyen jellegű dicséretet támadásnak vesznek, és eltűnhetnek. A legjobb megoldás az, ha az ember hagyja a hobokat nyugodtan dolgozni, és akkor minden rendben lesz.

Zashiki-warashi

Japán folklór

Ueda Akinari: Zeni no sei ( Public Domain)

Míg néhány háziszellemet el kell üldözni, ha megakarjuk akadályozni a katasztrófát, amit a ház lakóira terveznek rászabadítani, a japán zashiki-warashi esetében  akkor kell aggódni, ha távozni készül.

Az idő legnagyobb részében a zashiki láthatatlan, vagy ritkább esetben megjelenhet pufók kisgyermekként, de csakis a gyerekeknek. A zashiki-warashi csak akkor mutatkozik meg a felnőttek vagy a ház tulajdonosai előtt, ha távozni készül. A szellem távozása a közelgő végzet és romlás biztos jele. Jobban járunk, ha elviseljük a csínytevéseiket, mert ha elüldözzük őket, akkor balszerencse vár ránk.

Zashiki-warashis többnyire szép, öreg házakban laknak. Szeretnek rosszízű tréfákat űzni, például üres szobákban zörögnek vagy összegyűrik az ágytakarót. A rosszalkodás ellenére nem tartják őket gonosz szellemeknek, ha beköltöznek egy házba, az többnyire a jó szerencse jele.

Gabija

Litván folklór

A litván népmesékből származó Gabija az egyik legveszélyesebb házi istenség. Gabija a tűzhely istennője, de inkább a tűz élő megtestesítője, mint jóindulatú tűzhely isten. Emberi formájában Gabija vörös ruhás nő alakját ölti, de változhat macskává vagy kakassá is.

Gabija tiszteletben tartása elég egyszerű: csak oda kell figyelni a házi tűzhelyre. Ha teljesen el kell oltani a tüzet, akkor legjobb, ha azt tiszta vízzel tesszük, mert bármi más folyadék csak felmérgesítené az istennőt.

Ha Gabiját feldühítik, el kezd kószálni. Más szavakkal a tűz szétterjed a házban. Jobb, ha odafigyelünk rá, mert ez megmentheti a házunkat a leégéstől.

Eredeti cikk: http://www.atlasobscura.com/articles/how-to-appease-household-spirits-across-the-world

 

Fanni Sütő

Sütő Fanni (1990) a szíve mélyén örök bölcsész, álruhás író. A valóságban néha angol tanár, néha telefonos kisasszony, néha középosztálybeli kalandor. Verseivel nyert pár díjat és jelent meg újságokban, például a Holnap magazinnál vagy a Kis Lantnál, novelláiból az Aranymosás blogján lehet szemezgetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.