Halloweenről

 A Halloween ünnepkör egyre népszerűbbé válik, korábban ritkán vagy egyáltalán nem lehetett dekorációkkal találkozni ebben a témában. Magyarországon még mindig nehéz, bár nem megvalósíthatatlan (sőt, némi ügyességgel mi is elkészíthetjük őket).
 
Azonban a halloweeni díszítések nem ennek a bejegyzésnek a témái (azok is jönnek majd). Most azzal fogunk foglalkozni, hogy mi is az a Halloween. Egészen pontosan, mi nem.
 
Mikor a mai formájában ismert Halloween teret hódított magának a világon, és néha még most is jöttek az aggodalmas vélemények.  A tizennyolcadik század idején a töklámpásokat, kísérteties jelmezeket és díszeket méltatlannak találták keresztény gyökereihez, és pogánynak bélyegezték. Bár az ünnepnek kétségkívül vannak pogány hitből ránk maradt elemei, épp úgy, ahogy a karácsonynak vagy a húsvétnak is.  De azért, hogy az ünnep még sötétebbnek és gonoszabbnak tűnjön, elterjedt Samhain, a gonosz, kelta, halálisten képe.
 
Ezzel csupán az a probléma, hogy a róla szóló rémmesék határozottan a tizennyolcadik század azon részére tehetőek, amikor még nem végeztek a témában régészeti ásatásokat, és nem fordították le a régi kelta népekről szóló írásokat és beszámolókat. Ebből következően nem meglepő, hogy nincs adat ilyen nevű istenséggel kapcsolatban. A szakértők Samhain nevű, rettegett, kelta halálistennel továbbra sem találkoztak, így minden valószínűség szerint kizárhatjuk azt is, hogy az ő ünnepe lett volna.

 
Hogy miről is szól valójában a Halloween, vagy más néven Samhain, a következő cikkünkben foglalkozunk.
Forrás: Samhain Myths
Képek forrása: Tumblr

 

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.