Halloweenkor szerelmi varázslat?

Napjainkban a halloween mindenképpen egy borzongató ünnep, amikor is mindenki jól érezheti magát. Azonban ha visszautazunk az időben, akkor megtudhatjuk, hogy régebben a Brit-szigeteken és az Egyesült Államokban a fiatal hölgyek számára mást is jelentett ez az ünnep. Ugyanis a halloween egykor a szerelmi varázslatok ideje volt, hiszen ekkor betekintést nyerhettünk a jövőbe is, megpillanthatták a fiatal hölgyek jövendőbeli férjüket. Az egyik ilyen ceremóniát “német vacsorának” nevezték.

Tulajdonképpen a vacsora egyik legfontosabb eleme eleme az volt, hogy teljes csendben kellett végrehajtani. Az amerikaiak a szokást még a huszadik századba is átemelték főleg a vidéki területeken.

Általában fiatal hölgyek tartották ilyen néma vacsorákat, de néha férfiak is részt vettek rajta. Általában olyan helyszínt választottak, amely teljesen elszigetelt volt, például egy elhagyatott, üres házat. Frazier egyik leírásában két tinédzserlány vacsoráját írta le. A lányok a székeket kifordítva helyezték el, a vacsorán először a desszertet szolgálták fel. Ha bárki meg mert szólalni, akkor azonnal megtörték a varázst. Hogyha minden pontosan zajlott, akkor éjfélkor a jövendőbeli férj szelleme besétál az ajtón, esetleg személyesen is megjelenik.

A dumb supper could be interrupted by all-too-human guests.

Nem meglepő módon az akkori novellák és újságok szerették a néma vacsorákat elmesélni, hiszen igazán borzongatóan hangzottak. Bár igazából ezek a vacsorák szinte csak borzongató szórakozásként szolgáltak a fiatalok számára. Más babonák is tartoztak a vacsorához, például ha egy koporsó jelent meg a házban, akkor a fiatal résztvevők bizonyára sosem házasodnak meg, és valamelyikük lehet hamarosan meg is hal. Ráadásul a vacsorákkal még gyilkosságokat is meg lehetett jósolni. Egy Missouri államban történt eset alapján két fiatal lány ült egy elhagyatott házban az asztal körül, és éjfélkor egyikük egy koporsót pillantott meg. A másik lány azonban egy fiatal férfi alakját látta besétálni éjfélkor, aki egy kést tartott a kezében, amit leejtett, amikor fiatal, jövendőbeli menyasszonya mellé ült. A lány felvette a kést és a zsebébe dugta. A vacsora végeztével a férfi felkelt, és elhagyta a szobát, mire a koporsó is követte. Hamarosan a fiatal nő találkozott egy férfivel, akivel össze is házasodtak. Egyik nap megmutatta neki a kést. Amikor a férfi ezt megpillantotta, haragjában a nő torkába vágta, és meggyilkolta.

Sokak szerint a néma vacsora csak azt akarta bizonyítani, hogyha varázslatot használunk a szerelmi életünk jóslására, akkor kárhozatba taszítjuk magunkat. Azonban a néma vacsorában a legnagyobb kockázat inkább az volt, hogy félbeszakítják a szomszédságban élők. Sok újság szerint a résztvevők édesanyja arra biztatta az ismerős fiúkat, hogy rohanjanak be a vacsora közepére, hogy megszakítsák a rítust.

Halloween was once the time for romantic spells.

Egyértelmű, hogy a kor szelleme miatt érezték, hogy szükség van ilyen jellegű szerelmi rítusokra, hiszen régebben a nők élete nagyban függött attól, hogy kihez mennek feleségül.
Emellett egy másik halloweeni rituálé sokkal egyszerűbb volt. Tükörbe kellett nézni, miközben hátrafelé sétáltunk, így meg lehetett pillantani halloweenkor a jövendőbelinket.
Elképesztő, de a néma vacsora igencsak elterjedt volt és hosszú éveken keresztül töretlen maradt a népszerűsége. Angliában és Skóciában számos nő sütött “néma tortákat” erre az alkalomra, amíg az amerikaiak a fordított ételsorrendet tekintették fontosnak.

Abandoned houses are the ideal spots for old-fashioned dumb suppers.

forrás: AtlasObscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.