Halloween szokások eredete

 

Pár Halloween szokás eredetéről írunk nektek így, október 27-én, hogy egy kicsit hangolódjunk a közelgő Halloweenre. 

1. Szellemek
A kelták úgy hitték, hogy Samhain ünnepe alatt a lelkek a Földön sétálnak. Később a keresztények vezették be a mindenszentek napját november elsejére, majd november másodikára a halottak napját, amely szintén  a holtak és az élők összekapcsolását jelenti.

2. Kosztümök
Mivel a szellemek a földön járnak Samhain idején, ezért a kelták így bújtak el az ördögi lelkek elől. Szellemeknek, félelmetes teremtményeknek öltöztek be, hogy békénhagyják őket a valóságos szellemek.

3. Csokigyűjtés
Természetesen az ingyen csokoládé nagyszerű dolog. A kelták Samhain idején ételt hagytak kint a lelkeknek, hogy a földön áthaladva ne éhezzenek meg. Manapság pedig a félelmetesen beöltözött embereknek ajánlanak fel ételt.

images-3

4. Cukorkagyűjtés skót módra
Más kutatások szerint a cukorkagyűjtés skót eredtre vezethető vissza. A középkorban gyerekek és szegény emberek jártak házról házra, hogy ételt vagy pénzt gyűjtsenek, amiért imádkozást ígértek cserébe. Emellett néha felajánlottak vicceket, dalokat és más “trükköket” is.

5. Cukorkagyűjtés amerikai módra
Néhányan úgy gondolják, hogy a modern cukorkagyűjtés egy német-amerikai hagyományból ered, amelyben gyerekek öltöztek be kosztümökbe, és megkérték a szomszédokat, hogy találják ki, kit is rejt a kosztüm valójában. Hogyha nem tudták megtippelni, kit is rejt a kosztüm, akkor a gyerekeknek ételt adtak.

6. Fekete macskák
A fekete macskák körüli legendák a középkorban gyökereznek, amikor a fekete cicák az ördög szimbólumai voltak. Később a boszorkányokat is azzal vádolták, hogy ilyen macskákat tartanak otthon. Úgy gondolták, hogy ezek a macskák a boszorkányok asszisztensei.

download-2

7. Almahalászat
Ez a játék egy római fesztiválhoz vezethető vissza, Pamona ünnepéhez. Rengeteg változat ismeretes, de a lényeges elem, hogy férfiak és nők jósolták meg jövőjüket a játékkal. Amikor a rómaiak meghódították a Brit-szigeteket, akkor beleolvadt a fesztivál Samhain ünnepébe.

8. Fekete és narancssárga
A klasszikus Halloween színek visszavezethetőek Samhain idejére. A fekete reprezentálta a nyár halálát, amíg a narancssárga az aratás színe.

9. Csínyek
A csínyek eredetileg a május napi ünnephez tartoztak, de Samhain idején is szerették a csínyeket. Amikor a skót és ír migránsok megérkeztek Amerikába, akkor magukkal hozták ezt a tradíciót is.

10. Gyertyák és tábortüzek
A nyílt tüzek nagyon fontos szerepet játszottak az eredeti Halloweenben, segítve a holtakat, hogy utat találjanak a másvilágra.

11. Cukrozott alma
A cukros gyümölcsök nagyon régi időkre nyúlnak vissza, hiszen így tartósították az élelmiszert. Az alma Pamona ünnepén nagyon fontos szerepet játszott, mivel az aratási szezon legfontosabb gyümölcse. Azonban a cukros alma csak az ötvenes években került be a modern Halloween szokásai közé.

13. Denevérek
A hatalmas tábortüzek Samhain idején bogarakat és denevéreket csalogattak a helyszínre, így az ünnep részei lettek. Ráadásul régi szokások szerint a denevéreket a halállal kapcsolták össze.

images-4

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: