Halálos betegségek, amik ma már gyógyíthatóak

A halálos kórok igencsak rosszak, de képzelj el a maiaknál is borzalmasabb, hosszú és fájdalmas betegségeket. Szerencsére a most következő kórságok már nem léteznek, hiszen a fejlett orvosi technológia megoldott a problémát. Azonban régen ezek egyenlőek voltak a halálos ítélettel.

Kretenizmus
A kretenizmus egy veleszületett betegség, amely fizikai és mentális fejlődési zavarokat is okozott, emellett a pajzsmirigyen hatalmas tumorok jelentkeztek. A modern korok előtt ez a betegség igen általános volt Dél-Európa faluiban. Volt olyan, hogy az utazók teljes falvakat találtak, ahol csupán ilyen emberek laktak. Sokan úgy gondolták, hogy a pangó levegő okozza, esetleg a  helyi víz, azonban kiderült, hogy mindezek a pajzsmirigy betegségei. Ezeken a területeken egyáltalán nem volt jód, így ez fejlődési rendellenességeket okozott.

Cretinism

Skorbut
Az skorbut lassú, fájdalmas halált okozott, ez általában borzalmas fáradtsággal és letargiával kezdődött, amely intenzív fájdalomhoz vezetett, majd vörös és kék foltok jelentek meg a bőrön, később a halált a szív leállása okozta. Hosszú utazások során a matrózok estek sokszor ebbe a betegségbe, majd csodával határos módon meggyógyultak, amikor elérték a céljukat. A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza, amelyet egyetlen pohár narancslével is lehet gyógyítani. Manapság nagyon ritka, csak elmaradott országokban fordul elő, ahol nincs zöldség és gyümölcs elérhető távolságban. Nagyon könnyedén gyógyítható. A skorbut párja az angolkór, amely a D-vitamin hiánya, ez teljes csontbeli deformitásokat okoz.

Veszettség
A veszettség egy vírusos betegség, amelytől az állatok megvadulnak és bármit megtámadnak. A veszettség vírusa a központi idegrendszert támadja meg. A habzó száj mutatja legjobban, hogy az állat veszett. Aranyos nyuszik és macskák is megfertőzhették ezzel a vírussal az embereket. A fertőzött ember először fáradt és zavart, majd hallucinálni kezd, később nyelési nehézségek fordulnak elő. Az agy nem tudja szabályozni a légzést és a szívritmust, majd a nyáladzást, ez okozza a habzó szájat. Az áldozat saját nyálában vagy vérében fullad meg. Szerencsére a betegség 1880 óta gyógyítható, hogyha korai stádiumban elkapják.

Lepra
A legrégebbi idők óta a lepra az egyik legfélelmetesebb betegség. Régen úgy gondolták, hogy a bűnösöket támadja meg. A bakteriális betegség a bőr érzéketlenségét okozza. A tévhittel ellentétben nem esnek le az ujjak, de teljesen érzéketlenek lehetnek, amely borzalmas sebeket, deformitásokat okozhat. A leprásokat rosszul kezelték a régi időkben, egyáltalán nem foglalkoztak velük. Manapság már teljesen gyógyítható betegség.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.