Ghánai horrorfilm plakátok

Ghána egy afrikai ország az Atlanti óceán partján. Függetlenségét 1957-ben vívta ki elsőként a gyarmatok közül. Történelmében sorozatos puccsok követték egymást a nyolcvanas évek elejéig, mikor is megpróbálkoztak az ország demokratizálásával. Ez rengeteg a nyakukba szakadt szabadidőt jelenthetett, és ugye, szükséges volt valami elfoglaltságot találni, hogy betömjék a szokásos puccsok elmaradásával járó űrt. Rákaptak a mozizásra, de mivel az ország elég gyéren lakott és valószínű, hogy a menetrend szerinti puccs után újjáépíteni a mozikat is elég sziszifuszi munka lehetett, amire akkorra már belefáradtak, így megalkották a saját mozi-kultúrájukat. Ez konkrétan egy autó volt, a csomagtartójában egy tévével, egy videóval és egy aggregátorral. Ezzel járták a falvakat és némi fizetség ellenében szórakoztatták a népet. De marketing nélkül ez sem megy, és mivel a VHS kazetták mellé csak felár ellenében adnak moziplakátot, így megszületett a képzőművészeti műfaj, amit ma Ghánai Bootleg Moziplakát néven szoktunk emlegetni. Ennek az alapja az volt, hogy fogtak valakit, aki többé-kevésbé tudott festeni, megnézették vele a filmet, majd lefestett teljes művészi szabadság mellett a filmből egy jelenetet vagy szimbólumot, vagy valami tök mást.

A kilencvenes évekre az ország helyzete nagyjából stabilizálódott, ezzel elkezdtek terjedni az otthoni televíziók, és mozik, ami normális esetben a műfaj kihalását jelentette volna. De nem itt! Mivel annyira az identitás része lett, hogy a mai napig szívesebben használják ezeket (fél)hivatalos marketingre, mint a filmekhez mellékelt posztereket.  Ezek a plakátok pedig igen komoly árakon mennek az e-bayen.

A hosszúra nyúlt bevezető után jöjjenek a plakátok, de mivel ilyen gyűjteményekbe már mindenki belefutott a neten, így csavarunk a dolgon és először a film címét kikockázva mutatjuk, hogy mindenki megtippelhesse, melyik filmről lehet szó.

 

 

 

pinterest.com

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: