Furcsa pszichés jelenség támadja meg a Jeruzsálembe látogatókat

Jeruzsálem talán a világ egyik legszentebb városa, amelyet számos világvallás bölcsőjének tekint. A világ egyik legidősebb városát a keresztények, a zsidók és a muszlimok is fontosnak tartják. A történelem során rengetegszer meghódították, lerombolták és újraépítették és a mai napig milliónyi látogatót és zarándokot vonz magával.

Azonban néhány esetben Jeruzsálem néhány esetben megterheli a látogatókat, akik furcsa tünetegyüttest mutatnak, amelyet Jeruzsálem szindrómának nevezünk. Dr. Pesach Lichtenberg így írja le a szindrómát: “zarándokok, turisták szenvednek benne, akiket teljesen magával ragad a város szentsége, így valami történik velük. Arról kezdenek fantáziálni, hogy jobbá teszik a világot és messiási feladataik vannak, amelyeket végre kell hajtaniuk. A legérdekesebb az, hogy olyan embereknél is megjelenhet ez, akiknek soha életükben nem voltak pszichés panaszaik. Persze olyanoknál is felbukkan, akiket kezeltek már pszichiátrián.”
Dr. Yair Bar El volt az, aki először írta le a Jeruzsálem-szindrómát, amely általában egy nappal a megérkezés után kezdődik. Rengeteg elszenvedő szorongást él meg, később elképesztő vágyat éreznek arra, hogy tisztító rituálén vegyenek részt.  Néhányan a hotel ágyneműjét viselik, hogy imitálják a bibliai ruhákat. Néhányan ordítoznak, sikítanak vagy hangosan énekelni kezdenek, idéznek a Bibliából. Néhány esetben még a rendőrséget is be kell vonni náluk.
Dr. Bar El elmondta, hogy már rengeteg Jézust kezelt, de voltak Máriák és Sámsonok is a betegei között. Néhányan teljesen átlagos, egészséges emberkén érkeznek a városba, aztán mélységesen magával ragadja őket a város. .
Sokan nem tudnak megbirkózni azzal, hogy ténylegesen megismerhetik ezt a szent helyet. Egy brit pszichiátriai lap szerint három ez a három típus fejleszt ki legkönnyebben Jeruzsálem szindrómát:
– Az első típus, aki már eleve szenvedett valamilyen mentális betegségben, mielőtt Izraelbe látogatott
– A második típus, akiknek személyiségzavaruk van, és megszállottjai bizonyos ideáknak, de nincs tiszta diagnózisuk
– A harmadik típus, akiknek egyáltalán nem volt semmilyen mentális betegségük, de pszichotikus epizódokat tapasztalnak a városban. 
Az bizonyos, hogy a szindróma nagyon érdekes és kissé hátborzongató jelenség.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: