Folie à Deux: megosztott őrület

Keith Whittaker gyorsan megállt egy benzinkútnál, megtöltötte Ford F-250-es autója tankját, és gyorsan visszatért az útra Ausztráliában. De ekkor valami furcsaság történt: valaki megrúgta a ülését. Addig a pillanatig Keith úgy gondolta, hogy egyedül van a kocsiban, de egy nő feküdt a padlón. Ketih azonnal lehúzódott, és kimenekült a kocsiból. Pár perc múlva visszatért, és a nő még mindig a földön feküdt.  Fél óra múlva felült és előrebámult, mire Keith megkérdezte, hogy kicsoda ő, de a nő nem tudott válaszolni. Azt sem tudta, hogy végezte a kocsiban. 

Keith eddig várt, hogy felhívja a rendőrséget, és további egy óra telt el, amíg a helyszínre érkeztek. Addigra a nő már felajánlott némi pénzt Keithnek a gondokért, amit a férfi visszautasított. A rendőrség később Riana Trompként azonosította őt. Ő és családja egy nappal ezelőtt tűnt el a családi farmról. A hét további részében megtalálták a család többi tagját is. A család meg volt arról győződve, hogy valaki meg akarja őket gyilkolni. Ez a nagyon különleges jelenség akkor merül fel, hogyha a család megoszt egy őrületet és mindannyian hasonló pszichotikus tüneteket szenvednek el.
1933-ban egy testvérpár, Christine és Léa Papin szolgálóként dolgoztak a Lancelin családnál Franciaországban. A két lány csendes volt, ritkán beszélgettek mással, inkább csak egymással osztották meg a dolgokat. Úgy tűnt, nincs semmi hobbijuk, azonban egyik éjjel René Lancelin kimozdult, a testvérek megölték Madam Lancelint és a lányukat, Genevieve-t. Kivájták a szemüket és a körmeiket is letépkedték. Amikor a rendőrség megérkezett a helyszínre, akkor a Papin testvérek közösen feküdtek a szobájukban. Be is vallották a gyilkosságot, és amikor a börtönben különválasztották őket, akkor Christine nagyon erős hallucinációktól kezdett szenvedni és a húgáért könyörgött. Később muszáj volt közös helyre tenni őket. Christine megnyugodott, de elkezdett szexuálisan is érdeklődni a testvére felé.


Talán a leghíresebb folie á deux eset Pauline Parkerhez és Juliet Hulme-hoz fűződik. Parker és Hulme tinikorukban találkoztak és azonnal egymásra találtak. Mind a ketten betegségben szenvedtek. Parkernek ostemyelitise volt, amely a csontok gyulladását jelenti, amíg Hulme tuberkulózisban szenvedett. A két lány hamarosan elválaszthatatlan lett, gyakran kiszöktek éjjelente és megalkották közös fantáziavilágukat, saját vallásukat és isteneiket.  A szülők kicsit aggódni kezdtek a lányok miatt, féltek, hogy kapcsolatuk szexuális irányba halad, így megpróbálták távol tartani őket egymástól. Amikor ez nem sikerült, akkor Julietet el akarták küldeni Dél-Afrikába. A lányok ekkor határozták el, hogy megölik Pauline anyját és elmennek Új-Zélandra. 1954. június 22-én a két lány holtra verte Honora Parkert.

Hasonló történet ismert Wisconsin államból is, ahol Morgan Geyser és Anissa Wier szúrták le tizenkilenc alkalommal a barátjukat. Úgy gondolták, hogy ezzel megmenthetik a családjukat a Slender Mantól.  Morgan Geyser teljesen megszállottja le a Slender Man mítosznak, teljes mértékben elhitte, hogy az alak igazi és hogy gyerekkora óta látogatja őt. Morgan és Anissa biztosak voltak benne, hogy barátjuk meggyilkolásával családjuk biztonságban lehet. Hónapokig tervezték a gyilkosságot, és kitalálták, hogy a lány tizenkettedik születésnapján fogják kivitelezni a dolgot. A késelés után kiderült, hogy Anissa skizofréniában szenved, amíg Morgan csak barátokat akart magának.

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.