Figyelj a Krampuszra!

Mindannyiunkat riogattak már a Krampusszal, ami most igazi népszerűségnek örvend nem csak a magyar gyerekek, hanem más nemzetiségű felnőttek körében is, hiszen a Krampusz című film most került a mozikba. Most a Krampusznak fogunk szentelni egy cikket a Mikulás helyett, hiszen lehetséges, hogy ő akar meglátogatni minket ma este, nem is a Mikulás.

Azt mindenki tudja, hogy a Krampusz az, aki megbünteti a rossz gyerekeket. A testét vastag szőr borítja és erős rohadó szagot áraszt magából. A szemei világítanak a koponyája mélyéről és kecskeszarvak virítanak a feje tetején. Néhányan azt mondják, hogy a Krampusz félig ember, félig szörnyeteg. Az bizonyos, hogy hosszú nyelve szerpentinként nyúlik ki a szájából és karmok vannak a kezén, és virgácsokat visz magával, amiket arra használ, hogy megverje a gyerekeket. Hogyha a gyerekek szerencsések, akkor a Krampusz csak elnáspángolja őket, hogyha viszont nagyon rosszak voltak, akkor el is viszi őket feneketlen zsákjában és később élve megeszi őket.
A Krampusz ősi legendája a görög mitológiára nyúlik vissza. Arra használták, hogy jól ráijesszenek a rossz gyerekekre, valószínűleg örök sérüléseket ejtve a lelkükön. 

Régebben december első hete félelmetes volt a gyerekek számára. Azt mondták nekik, hogy nem élik meg a december hatodikát, hogyha rosszul viselkednek. Persze a jó gyerekeknek minden csodás dolog kijárt. A Krampusz éjszakáján a szarvas szörnyeteg rossz gyerekeket keres, hogy megbüntesse őket. Legalábbis ez a mendemonda járta az osztrákoknál. Még a XX. század elején karácsonyi lapokat is készítettek a Krampusszal.
A Krampusz szó egyébként a német Krampen szóból ered, amely karmokat jelent. Persze a modern időkre a Krampusz is megváltozott, ennek ellenére még számos kultúrában jelen van. A Krampusnachtot továbbra is ünneplik, de főleg az alkoholról és a beöltözésről szól.
A jó és gonosz szimbóluma igen ősi, amit már a gyerekek is korai életkorban megértenek. Ki félt a Krampusztól kiskorában? Szerintem a Mikulás sokkal félelmetesebb volt, amikor sorban kellett állni hozzá.

forrás:GhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.