Félelmetes orvosságok a 18. századból

A régi időkben sajnos az embereknek nélkülözniük kellett a modern orvoslás előnyeit, éppen ezért mindennel megpróbálkoztak, hogy újra helyreállítsák az emberek egészségét. Most őrületes dolgokat fogunk olvasni a régi eszközökről.

1. Az őrült kutya harapására
A veszettség a régebbi időkben végzetes betegség volt, manapság és kéthetes injekciós kezelés szükséges ahhoz, hogy kiűzzék a vírust valakiből. De régen is megpróbálták gyógyítani ezt a borzalmat. A recept szerint párlófű és bors kellett hozzá, amelyet tejbe kellett tenni. Ezt a keveréket négy napig kellett inni, majd egy hónapig minden reggel hideg vízben fürdeni. Hogyha már elkezdődött az őrület, akkor még teás kezelés is ajánlott volt. Sajnos más nem volt elérhető ebben az időszakban. 

2. Hogy megöljük a fekete kukacokat
Hosszú időn keresztül úgy gondolták, hogy mitesszerek kicsi, fekete kukacok, amelyek beleásták magukat a bőrbe. Érdekes receptet ajánlottak: vörösborecet, nadragulya és gyíkfű keverékét kellett a bőrfelületre tenni, amelyet meg is lehetett vásárolni.  A keverék kissé mérgező is volt.

3. Méregtelenítés
A régi idők emberei hittek ebben, hogy bármilyen betegséget ki lehet mosni a szervezetből. Ezért minden olyan dolog, ami hasmesét okozott, az orvosságnak tekinthető volt, még ha a betegségnek semmi köze nem volt az emésztőrendszerhez. Sok esetben ezek éppen az ellenkezőjét érték el, hiszen a beteg szervezetének szüksége volt vízre, amit ezekkel kihajtottak a testből.

h6kj4h6k34

4. Mellrákra
A mellrák már az ókori Egyiptomban is megjelent. Persze a tumort már csak akkor vették észre, hogyha fájdalmas és észrevehető volt. Olyan összetevőkkel gyógyították, mint zsálya, babérlevél, kamilla és rózsa, amelyet nyolc napon keresztül komposztáltak. A 18. században úgy gondolták, hogy a mellrákot a kevés szexuális tevékenység okozza, esetleg a túlzásba vitt. Sajnos ezek a terápiák nem igazán voltak hatásosak.

5. A kólikára 
Az orvosoknak rengeteg receptjük volt arra, hogy lenyugtassák a gyerekek gyomrát. Az egyik legmorbidabb, amikor a galambszart kellett megsütni, majd kenegetni vele a gyermek köldökét. De vannak ennél sokkal durvábbak is, mint a forró tejes beöntés, ami kamillát, homokot és zabot tartalmazott.

6. Gutaütésre
Az agyvérzésre és minden ilyen hasonló történésre elég egyszerű és borzalmas megoldás létezett: véreztetni kellett a pácienst, körülbelül két csészényi vérnek távoznia kellett, amely megtisztította a szervezetet a rossz vértől és stimulálta  a keringést. A kezelés igen hosszú kínzásnak tűnik. 

7. Az epilepsziára
Az epilepsziára egy fiatal, erős férfi haját kellett használni és egy szarvas csontját, amelyet meg kellett főzni és porrá őrülni, majd megetetni szerencsétlen pácienssel. 

8. Fejfájásra
Néha jó tanácsokat is adtak az orvosok, például fejfájásra kávét vagy erős teát kínáltak. De néha olyat is mondtak, hogy visszafelé kell fésülni a hajat szegfűvel és ecettel. A fejfájás olyan dolog, amellyel az emberek mai napig küzdenek. A migréneseknek azt javasolták, hogy narancs héját kössék a fejükre és parfümös vizet lélegezzenek be. 

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.