Félelmetes alvászavarok

Éjszaka számos furcsa, sokszor félelmetes dolog tud történni az emberrel. Most hoztunk egy érdekes listát érdekes, igen ijesztő alvászavarokról!

REM alvási viselkedészavar
Akik REM alvási viselkedészavarban szenvednek, azoknak izmai nem állnak le az álmodás közben sem, így álmaikat teljesen kiélik. Beszélnek, ordítoznak, csapkodnak, mozgatják végtagjaikat, néha kiugranak az ágyból és elkezdenek sétálni vagy futni. Sok esetben a mellettük fekvő partner fedezi fel a furcsaságot.


Váratlan halál szindróma
Ebben a furcsa szindrómában egy teljesen egészséges, fiatal személy elmegy aludni, majd reggelre nem ébred fel. A csecsemőknél ismertebb ez, felnőtteknél sokkal ritkább. Sokak szerint leginkább az ázsiai férfiakkal fordul elől, más tanulmány szerint azok veszélyeztetettek, akik magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztanak elalvás előtt.

Felrobbanó fej szindróma
Nem kell teljesen szó szerint érteni a betegséget, azonban igencsak kellemetlen lehet. Az ebben szenvedők éles hangokra ébrednek fel, amelyek akár robbanáshoz, töréshez vagy hatalmas villámláshoz hasonlítanak, amely csak az észlelő fejében létezik. Ehhez nem járul fizikai fájdalom, azonban álmatlanságot okoz, mert az ebben szenvedők félnek elaludni.

Alvaevés
Az éjjeli evők sokszor a konyha felé veszik az irányt éjjelente, majd reggel nem is emlékeznek arra, hogy ezt megtették. Nőknél sokkal többször előfordul a furcsaság. Vannak, akik minden éjjel felkelnek, néha 6-8 alkalommal is. Sokszor teljes menüket készítenek el álmukban, amely néha veszélyes baleseteket okozhat. Néha azonban macskaeledelt, nyers csirkét vagy más furcsaságot fogyasztanak.

Csipkerózsika-szindróma
Eredetileg Kleine-Levin szindrómának nevezik a betegséget, amely azzal jár, hogy az illető 20 órát is alszik egy nap, sokszor akár napokat is. Gyógyszerekkel kezelik az orvosok.

Paradox-inszomnia
A paradox álmatlanságnál az illető úgy érzékeli, hogy egyetlen percet sem aludt az éjjel, miközben végig pihent. A betegség kezelése igen nehézkes.

Szexszomnia
Az alvás közbeni szexuális viselkedés tartalmazhat hangos nyögéseket, vetkőzést, esetleg mocskos beszédet. De lehet veszélyes is, ami agresszív maszturbálásba torkollik, ilyenkor az illető meg is sértheti magát. A legtöbb esetben pszichiátriai problémák állnak a háttérben.

Éjjeli terror
Az éjjeli terror rosszabb, mint a normál rémálmok. Képzeld el a legrosszabb rémálmodat, szorozd meg tízzel és tedd hozzá, hogy képtelen vagy belőle felébredni és megkapod az éjjeli terror jelenségét.

Narkolepszia
A narkolepsziában szenvedők nem feltétlenül alszanak többet a többi embernél, azonban bármikor hirtelen álomba zuhanhatnak, ami igen veszélyes.Ez megtörténhet például autóvezetés közben is.

forrás: ChaCha.Com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: