Fekete macska = balszerencse?

A következő cikkünk nem is annyira a boszorkányokkal, mint hű kísérőikkel, a fekete macskákkal foglalkozik.

A fekete macska puszta látványa nem mindig hozott balszerencsét, sőt az ókori egyiptomi időkben igazán jó lehetett macskának lenni, hiszen tisztelték és szerették őket. Megölésük halálos bűnnek számított.
Ám ahogy minden jónak, ennek is vége szakadt egyszer, a középkori Európában úgy tartották, hogy az ördög jószágai ezek a szerencsétlen állatok, így a boszorkányüldözések mellett, ezekre az állatokra is kivégzés várt. Nem tudjuk biztosan, hogy váltak a macskák sátáni lényekké, erről nem maradt feljegyzés, de a macskák lemészárlása egyike lett az ember legfontosabb tevékenységeinek Európában, olyannyira, hogy a nagy pestisjárvány idejére szinte teljesen kihaltak. Ám hiába az ördögi teremtmények elpusztítása, a pestis csak még kegyetlenebbül tombolt. Hiszen a macskák megfékezték volna, vagy legalább lelassították volna a fekete halált terjesztő patkányok szaporodását.  
A fekete macskák a skót néphitben is jelentős szerepet játszanak. Cat Sith egy hatalmas fekete kandúr, fehér folttal a mellén. Ez a macska amúgy tündér, és ellopja a halottak lelkét, mielőtt még az istenek magukhoz szólítanák az illetőt. Ezért szükséges őrizni éjjel-nappal a temetés előtt a holttestet, így a Cat sith nem férkőzhet hozzá. Jelenlétünk mellett még macskamentával és ugrándozással is próbálkozhatunk, hogy távol tartsuk a macskatündért a reménybeli zsákmányától.
A fekete macskától való idegenkedést az Amerikába induló puritán telepesek vitték magukkal az óhazából. Ezek az emberek féltek mindentől, ami a sátánnal lehet kapcsolatos, illetve irtóztak mindentől, amiben felfedezhető volt a boszorkányság legkisebb gyanúja is. A fekete macska pedig mint a boszorkány társa, az idő múlásával familiárissá változott, amibe a boszorkány lelke is be tud költözni. A tények ismeretében így egyáltalán nem meglepő, hogy  a fekete macska hangsúlyos szerepet kapott még a salemi boszorkányperben is 1692-ben.
 
Bár a macskák Európa nagy részén hordozták puszta jelenlétükkel a balszerencsét, az még szörnyűbb jövőre utalt, ha valaki előtt átkelt egy fekete cica az úton. Bár a németek egy idő után átgondolták a babonákat, és arra jutottak, hogy egy fekete macska csak akkor hoz balszerencsét, ha jobbról balra kel át előttük az úton, míg balról jobbra átkelés esetén jó hírek várhatók. Így nem csoda, hogy a korábbi gyilkosságok helyett az emberek megpróbálták elérni, hogy a fekete macskák a megfelelő irányból közelítsenek (a macskák természetét ismerve, nem meglepő, hogy az útra kelők nem mindig szembesültek jó hírrel kecsegtető előjelekkel). Az egyszerű utazók mellett a szerencsejátékosoknak is jeleztek a macskák. Ha az adott játékos útját keresztezi egy fekete macska, azonnal vissza kell fordulnia, különben csak vesztésre van kilátása. a kalózok számára is sokatmondó volt a fekete macskák mozgása: ha egy fekete macska elindul feléd, az bajt hoz, ha távolodik, az viszont jót (mondjuk zsíros zsákmányt a tengereken). Ám, ha a kikötőben fekete macska ugrik fel a hajóra, és utána elsétál vissza a szárazföldre, az szörnyű bajt, a hajó jövendő elsüllyedését jelzi.
A fekete macskákról pár tudományos tény: nőstény és hím állatok között egyaránt felbukkan, de kicsivel gyakoribb a fekete szín kandúrok esetében. Huszonkét fajtát ismerünk, amiben felbukkannak fekete macskák. A legtöbb fekete macskának aranysárga szeme van, a magasabb melanin szintnek köszönhetően. 
A fekete cicák azonban nemcsak a balszerencsét terjesztik, amerre járnak, hanem számos szerencsehozó hiedelem is kapcsolódik hozzájuk. Nagy-Britannia egyes részein egyértelműen szerencsét hoznak, bizonyos területeken a menyasszonyok fekete kiscicát kapnak a házasságkötésük alkalmával, hogy áldást hozzanak a frigyre.
A hajósok és feleségeik és úgy hitték, hogy a fekete macska szerencsét hoz, így a hajókon és a házukban is tartottak egyet-egyet. A fekete macskák (és más milyen macskák is) szerencsét hoznak Oroszországban, Japánban pedig népszerű hiedelem, hogy a fekete macska szerencsét hoz, a hajadonoknak pedig jó kérőt. 
A fekete macskák mindenszentek és halottak napja táján a legnépszerűbbek, de van nekik külön napjuk, és ez augusztus 17.
Forrás: mentalfloss.com
Képek: Tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.