Emberek, akik még mindig Csernobilban élnek

Az 1986-os csernobili atomerőmű katasztrófája megrengette a világot. A megrongálódott erőmű tíz napon keresztül nyomta a levegőbe a nukleáris szennyeződéseket, amely felmérhetetlen károkat okozott. Két munkás azonnal meg is halt a robbanásban, 134 embert küldtek a helyszínre, hogy helyreállítsák a helyzetet, akiket végül a sugárzás miatt mind kórházba küldtek. 28-an meghaltak a rá következő hetekben és hónapokban, majd később 14-en meghaltak rákban, amelyet a sugárzás okozott.

A közeli várost, Pripyatot evakuálták, de természetesen már ez sem volt elég. Később több mint tizenöt gyermek halt meg pajzsmirigyrákban. 116 ezer embert telepítettek ki a helyszínről, majd további 234 ezer költözött el a félelem miatt. A közeli tanyákon eltorzult állatok születtek és számos gyerek született rendellenességekkel, borzalmas deformitásokkal.
Végül egy dómot építettek a terület köré, amely 2600 négyzetkilométeren keresztül terjed Csernobil körül. Mára a helyszínt már visszakövetelte a természet.

A borzalmas hírek ellenére is elkezdtek a BBC embere lassan visszaszállingózni a területre. Elképesztő, de legalább 130-150 ember él még a veszélyzónában, akik az ukrán törvények ellenére sem hagyták el otthonukat. A legtöbbjük idős nő, akik visszatértek apró családi farmjukra, mert otthonukban akartak élni.

A veszélyzónában élő embereknek van hozzáférésük gázhoz, elektromossághoz és telefonhoz is, azonban nincsen víz és csatornázás. A talajvizet is mindig fel kell forralni használat előtt.
A kis közösség támogatja azokat az embereket, akiknek szükségük van segítségre. Manapság is fogadnak be új embereket, akik szeretnének visszatérni a területre.
A levegőben terjedő sugárzás már biztonságos szintre csökkent, de ennek ellenére a tavaly továbbra is szennyezett, amelynek kockázat nem feltétlenül értik meg az itt élők.  Így az itt élő állatok teje és húsa is megfertőződhet, akik a szennyezett füvet legelik.
A mai napig orvosok dolgoznak a területen, akik szeretnék felmérni a helyszín kockázatosságát, és szeretnének segíteni az itt élőkön. Az itt élők elmondása szerint lehetséges, hogy a sugárzás lassan megöli őket, de ezt is szívesebben választják, mint a bombákat vagy fegyvereket.
forrás: VintageNews

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Emberek, akik még mindig Csernobilban élnek

  • 2019-02-13 at 8:50 PM
    Permalink

    Nem okoskodásból írom, de kérlek jobban figyelj oda a szövegre amit publikálsz. Rengeteg hiba van benne, ami nagyon bezavar olvasás közben.
    Egyébként nagyon tetszik a blog. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.