Frances Glessner Lee, a gyilkosságok megszállottja

Első pillantásra a Marylandben élő orvosszakértő irodája nem tűnik másnak csupán közönséges babaháznak. De ha jobban belenézünk, akkor bizony meglátjuk, hogy mindezek jól kiformált bűnügyi esetek helyszínei. Ráadásul még borzongatóbb a helyzet, ugyanis igazi bűneseteken alapulnak. Frances Glessner Lee milliomosként megszállottja a bűnügyi helyszíneknek.

A nő életének javát és rengeteg pénzt áldozott arra, hogy megépítse ezeket a bűnügyi helyszíneket, amelyek a mai napig használnak bűnügyi elemzésre. Egyenesen a mai napig a diorámáiban rejlő nyomok féltett titkokként vannak őrizve.

Glessner Lee mindezeket a jeleneteket Összefoglaló tanulmányoknak a megmagyarázhatatlan halálesetek ügyében címmel illeti, és fontos céllal készítette őket: hogy segítsen a hétköznapi rendőröknek a gyilkossági nyomozásokban. A nő a Harvardon is tanított egy hétnyi hosszúságú szemináriumot, és ezeket a diorámákat használta arra, hogy megtanítsa a rendőröknek a megfigyelés képességét a bűnügyi elemzés során. A diorámákat a mai napig használják, emellett Glessner Lee élete előrehaladtával nyomozóvá vált, akit a helyszínekre is hívtak.

A nő az 1940-50-es években építette a diorámák javát, amelyek mind elképesztő pontossággal készültek. Elképesztő, de minden egyes kis házra annyit költött, ami felér egy valódi ház árával.
Egy nő holtan fekszik a fürdőkádban, a víz megfagyott az időben, ahogy lecsurog az arcán. A linoleum elhasználódott az évek során. Bárminek lehet jelentősége. Glessner Lee-nek elképesztő képessége volt ahhoz, hogy a legkisebb részleteket is belevonja a diorámákban.
Glessner Lee összesen 19 diorámát készített, amelyekkel nagyon sokat hozzátett a tudományhoz.
forrás: National Geographic

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: