Egy érdekes robot a régi időkből

1928-ban a Philadelphiában található Franklin intézet rengeteg gépalkatrészt kapott, és fogalmuk sem volt, hogy mi is az. Egy fiú porcelán fejét és kezét is tartalmazta a csomag a rengeteg fém csavar mellett, úgy festett, mintha egy robot egy borzalmas verekedésbe keveredett volna.

Addig nem is fedezték fel a fiú igazi hasznát, amíg össze nem szerelték. A fiúcska azonban egy író és rajzoló automata, amely képes csodálatos versek írására (francia és angol nyelven), emellett szépséges angyalokat is rajzol, sőt egy kínai szentélyt is. Az eredete is megoldódott, amikor a fiú aláírta az egyik versét: Maillardet automata néven.

boy-4
Henri Maillardet egy Svájcban született órakészítő volt, aki 1745-ben halt meg. A férfi igazi mestere volt ezeknek a kis robotoknak, akiknek memóriájuk rézlemezeken nyugodtak. Maillardet sok kis robotot rakott össze a 18-19. században.
A fiú robotot a 19. században egy Maelzel nevű férfinak adták el, aki előadásaiban mutatta be a tudományát mindenhol az Egyesült Államokban. Később egy New York-i múzeumban állították ki, amelyet 1865-ben pusztított el a tűz. Lehetséges, hogy ekkor sérült meg.
Szerencsére most jó kezekbe került Philadelphiában.

boy-5 boy-3

forrás: Atlas Oscura

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “Egy érdekes robot a régi időkből

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.