Edison beszélő babája

Thomas Edison 69 éves karrierje során igencsak elképesztő dolgokkal állt elő. Feltalálta a fonográfot, a villanykörtét, a kamerát. Emellett vannak találmányai között nem annyira ismertek is. Például Edison beszélő babája, ami sokkal félelmetesebb minden találmányánál.

Edison úgy gondolta, hogy egy játék bizony nagyszerű lehetőségként szolgálhat, hogy bemutassa a fonográf otthoni használatának egyik módját is. Ehelyett a baba inkább halálra rémisztette az embereket…
Először a sajtót teljes mértékben lenyűgözte a találmány. Ez 1888-ban megjelent újságban Mr. Edison elképesztő találmányaként reprezentálták a babát. Aztán az embereket elkezdték felfedezni, hogy bizony a baba igencsak félelmetes.
A babának borzongatóra sikeredett a külseje, de emellett a hangja volt a legfélelmetesebb. Fém mellkasába apró fonográfot helyeztek, amely rengeteg gyerekdalt tudott énekelni.
Ráadásul a hangja, ahelyett, hogy kedves babahang lett volna, inkább egy idősebb nő hangjára emlékeztetett, akit kábé kínoznak, hogy énekeljen. Valószínűleg a gyári munkásokat kérték meg, hogy énekeljék fel a dalokat.
Hirtelen Edison találmányát egyre több kritika érte. Manapság a babákat számos helyen meg lehet tekintetni kiállítási darabként. Emellett el sem hisszük, milyen hihetetlen áron vesztegették ezeket az éneklő szörnyetegeket. 10 dollárért lehetett megvásárolni a pucér darabokat, amíg a felöltözöttekért húsz dollárt is elkértek. Ez mai összegre levetítve igencsak borsos: ez hatvan és százhúszezer forintos összeget jelentett.
Edisonnak így kevesebb, mint ötszáz babát sikerült eladnia, később pedig el is távolították ezeket a polcokról. Később persze újabb, fejlesztettebb változata is a piacra került.

1890-ben azonban a teljes vállalat megszűnt, valószínűleg maga Edison is megkönnyebbült. Később ő maga is kis szörnyetegekként referált ezekre a félelmetes babára. Manapság már csak pár darab létezik ezekből a csodákból, sok magánkézben van.

forrás: VintageNews

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: