Domovoi

 
Ma visszatérünk kicsit a mitológiához, mert már rég volt a témában cikkünk, egészen pontosan a szláv néphagyományból válogatunk egy kicsit. Rendszeres olvasóinknak nem lehet idegen a szláv mitológia, hiszen már írtunk róla keveset a ruszalkákról szóló cikkünkben.
 
A domovoi hímnemű, szakállas és aprócska természetfeletti lény, sokszor borítja egész testét szőr. Más felfogásban viszont farka és szarva is van, vagy éppen a ház korábbi gazdáinak alakját ölti magára és szürke szakálla van. Lehet bármilyen eltérő a kinézetük, de jellemük ugyanolyan. Esetenként a ház tulajdonosának alakját ölti magára (jellemző történet róluk, hogy a szomszédok látják kint szorgoskodni a ház urát az udvaron, miközben az édesdeden alszik az ágyában), de olykor macska vagy kutya képében is felbukkanhat.
 A szláv népek mindegyike ismeri valamilyen formában, az ukránoktól a horvátokig.  Mai napig vannak olyan történetek, amikben valaki domovoit látott.
 
A domovoi szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy:  ’(aki) a házból való’. Lényegét tekintve házi szellem, akinek bizonyos tulajdonsága összecseng a kopogószellemekével, ezt a feltételezést megerősíti másik elnevezésük, a barabashka, ami kopogót jelent.
 
A domovoi azonban nem feltétlenül rosszindulatú, csak akkor, ha feldühítik őket. És mi idegesít fel legjobban egy házi szellemet? A csúnya beszéd, a rendetlenség és otthonunk elhanyagolása. Ha jól érzi magát, akkor őrzi a házat, és elvégzi helyettünk a házimunkát vagy egyéb teendőinket. Éjszakára a lakók sokszor keksszel és tejjel kedveskednek neki, és a család láthatatlan tagjaként kezelik. Fehér ruhába csomagolt sós kenyérrel hívhatják a domovoit, hogy csatlakozzon a közös ebédhez.
 
Kedvenc helyük a kályha vagy a küszöb alatt van, de igencsak kedvelik a régi cipőket, csizmákat, ha felakasztunk párat az udvaron, akkor biztosra vehetjük, hogy elégedetté tettük a domovoit. Bár elsősrban a házhoz kötődik, mégis, ha esetleg költöznénk, és nem akarjuk elveszteni a bevált házi szellemünket, akkor magunkkal is vihetjük az új otthonunkba. Az orosz hagyományok szerint egy cipőt kell felajánlanunk a domovoinak, hiszen ez szolgál majd az új helyen búvóhelyéül. Más területeken viszont bármilyen felajánlás megtette a szokások szerint.
 
A domovoit a ház őrzője mellett jósnak is tartották, aki belelát a lakók jövőjébe. Meghúzza a nők haját, ha egy bántalmazó férfi veszélyt jelent rájuk, nyöszörgéssel és üvöltéssel jelzi, ha valami baj fenyeget. Ha meglátták, az halált jelentett, ha sírt, akkor a család egyik tagjára lesett a halál. A fésűn játszott zene esküvőt jelentett, és a domovoi kacaja boldogságot és jó időket jelzett előre.
 
A saját domovoink a szövetségesünk lehet, ha jól viselkedünk, de a szomszédé sosem kedves. Átlopja a saját háztartásába a takarmányt, és idegesíti a lovakat. Elképzelhető azonban, hogy a mi domovoink és a szomszédé összebarátkoznak, és a hosszú téli éjszakákon hangos és vad bulikat tartanak.
 
Mi történik akkor, ha elégedetlen a domovoi? Semmi jó, mivel szeret tréfákat űzni a lakók kárára, és igazán kopogószellemes tulajdonságokat ölthet. A tárgyak maguktól megmozdulnak, karmolászást hallunk, más esetekben kopogást. Szerencsés esetben, kinyomozhatjuk, hogy mi bántja a házi szellemünket, ilyenkor nincs más dolgunk, mint megbékíteni őt, és minden visszatér a normál kerékvágásba. Rosszabb esetben a domovoi fokozza az elégedetlensége jelzését, még le is béníthatja a házigazdát, miközben az alszik.
A végére pedig jöjjön valami, amivel megörvendeztethetjük a domovoit, és ez a pelmeni, aminek a receptjét a link mögött találhatjátok angolul: 
 
Forrás: pantheon.org
Képek: tumblr

írás: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: