Deperszonalizáció, egy félelmetes tünet I.

A deperszonalizáció-derealizáció egy igen különleges és egyben félelmetes betegség, esetleg egy pszichiátriai betegség tünete. Legalapvetőbb ismertetőjegye, hogy az érintett személy úgy érzi, hogy kívülről nézi saját magát, a körülötte található dolgok nem tűnnek valódinak. A deperszonalizációs érzések rettenetes kényelmetlenek lehetnek, hiszen olyan, mintha a személy egy álomban élné az életét.

A deperszonalizációs érzések szinte mindenkivel megtörténnek élete során. Ez nem nevezhető kórosnak. csak akkor, hogyha a tünetek folyamatosan újra és újra megjelennek. A betegség sokkal többször előfordul olyanoknál, akik traumákat éltek meg életük valamely pontján. Sajnos a tünetek nagyban megnehezítik az adott személy egészséges életvitelét, hiszen belezavarhatnak a munkába és a mindennapi tevékenységekbe is. Általában pszichoterápiával és gyógyszerekkel gyógyítják.

depersonalization_by_danger99-d2lfkld

Tünetek
A derealizációs-deperszonalizációs tünetek igen félelmetesek lehetnek, sokszor hirtelen törnek rá az adott személyre, és megnehezítik a munkát vagy a tanulást. A legrosszabb, hogy a beteg sok esetben fél attól, hogy megőrül, hiszen néha képtelen különválasztani a valóságot a saját képzelgéseitől.

A deperszonalizáció tünetei:
– Az érzés, hogy kívülről figyeled a saját magad, gondolataid és érzéseid, esetleg a saját tested felett lebegsz

– Úgy érzed magad, mint egy robot, aki nem képes irányítani a beszédét és a mozdulatait

– Olyan érzésed van, hogy a lábad és a karod eltorzul, óriásira nő vagy kicsire zsugorodik

– Érzelmi, esetleg fizikai érzéketlenséged van a külvilág érzeteire

– Az érzés, hogy az emlékeid nem tartoznak hozzád, esetleg nincsenek érzelmekkel telítve

A derealizáció tünetei:

 – Az érzés, hogy a környezeted idegen körülötted, mintha egy filmben lennél

– Érzelmi elkülönülés azoktól az emberektől, akikkel törődsz, mintha egy üveggel lennének elválasztva tőled

– A körülötted található dolgok homályosak, eltorzultak, színtelenek, esetleg kétdimenziósak

– Az idő eltorzulása, amelyben a közeli események hirtelen távolinak tűnnek

– A tárgyak formájának és méretének torzulása

 A tünetek tarthatnak néhány óráig, de rosszabb esetben elhúzódhatnak napokig, hetekig, esetleg hónapokig is. A legtöbb betegnél folyamatos hullámzást mutatnak, amelyben rosszabb és jobb időszakok váltakoznak. A betegségnél a furcsa érzéseket nem drogok és nem alkohol okozza.
A teljes elkülönülés érzése ritka az élmények során, csupán a betegség 19 százalékában jellemző. A déja vu élményt sokszor a deperszonalizáció ellentétjeként emlegetik, hiszen a déja vu során az új élmények tűnnek ismerősnek, amíg a deperszonalizációban az ismerős dolgok lesznek ismeretlenek.
Ahhoz, hogy pszichiátriai esetként diagnosztizáljuk a deperszonalizációs zavart a tünetnek tartósnak és súlyosnak kell lenniük, hiszen más pszichiátriai betegség tüneteként is sok esetben megjelennek. Így kötődik szorosan a skizofréniához, a disszociatív személyiségzavarhoz, a depresszióhoz és más szorongásos kórképekhez.

7829980_f520

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Deperszonalizáció, egy félelmetes tünet I.

  • 2018-05-20 at 8:36 PM
    Permalink

    Én néha szoktam érezni így magam.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: