Családi felvételek halottakról

Ma a viktoriánus korból hoztunk hátborzongató fotókat, amikor is népszerű volt lefotózni a halott családtagokat, esetleg mellettük pózolni. 

1839-ben a dagerrotípia nevű fotográfiai eljárás elhozta a portréfotó lehetőségét a tömegek számára is. Hamarosan népszerű lett halott családtagokról fotókat készíteni, hogy a későbbiekben is emlékezzenek rájuk. Sokukat a koporsóban fekve fotózták le. A szokás leginkább Európában terjedt el, az Egyesült Államokban kevésbé.

Mára a felvételek inkább hátborzongatónak tűnhetnek, hiszen főként fiatal gyerekekről, néha halott testvérpárokról is láthatunk képeket. Azonban a 19. század végén ezzel a módszerrel emlékeztek meg az elhunyt családtagokról.

Az eljárás sokkal gyorsabb és olcsóbb volt, mint a festmény készíttetése, éppen ezért fotózkodtak a családok halott szeretteikkel. Talán még morbidabb, amikor nem is koporsóban, hanem élőnek tűnő beállításokba helyezték a családtagokat.

Rengeteg képet láthatunk csecsemőkről és kisgyermekekről, hiszen magas volt a gyermekhalandóság. Gyakran retusálták a szemeket, hogy még élőbbnek tűnjenek a képen az elhunyt családtagok. Emellett sminkkel is segítettek, hogy arcuk pirosabb legyen.
A 20. század elején kiment a divatból a furcsa szokás, hiszen ekkor a fotózás még elterjedtebb lett, így már életében készülhettek fotók mindenkiről.

forrás: DailyMail

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.