Beszélgetés a Horror Stories of Pécs egyik alkotójával, Németh Józseffel

Meséljetek kicsit magatokról! Hogyan ismerkedtetek meg?

Idén április elsején volt egy szereplőválogatás egy nagyobb költségvetésű zombie horror sorozathoz. Akiket kiválogattak azoknak tréningekre, szituációs gyakorlatokra kellett járniuk. Itt találkoztunk. A sorozatból különböző ‘belső okok’ miatt nem lett semmi, pedig már nem sok hiányzott az első csapóig. Mikor bejelentették, hogy kuka az egész projekt, szinte összeroskadtunk. Mi már készen álltunk rá, beleéltük magunkat, minden porcikánk ezt akarta. Továbbra is kapcsolatban maradtunk néhányan, aztán felvetődött egy ötlet, mi lenne ha saját filmet készítenénk? Innentől kezdve nem volt kérdés, belevágtunk. Leforgattuk az általam írt Panelt, de ahogy a zombiesnál, úgy itt is belső konfliktusok akadtak. Nem jeleníttettük meg végül a majdnem teljesen kész filmet. De nem adtam fel, túl sok munkánk és energiánk volt már benne. Újra építettem a csapatot, kicsit kiegészítettem a történetet, és összehoztuk.

Hányan vesztek részt az aktuális epizód megírásában/felvételében?

A történeteket mindig egy valaki írja, amit természetesen a H.S.O.P.Productions további tagjai elé tár (Czuppon Attila, Boros Antal, Hilbert Zsanett, Notheisz Károly, Borka Dávid, Németh József) mindenki átolvassa, és ha valakinek javaslata, további ötlete támad, azt megosztja. Ha többen támogatják azt, az író beledolgozza a műbe.

A felvételeknél mindíg az aktuális jelenet határozza meg a létszámot, de általában igyekszik mindenki ott lenni a felvételeknél, még akkor is ha épp nincs szerepe.

 

Milyen rendszerességgel fognak megjelenni a további részek?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Mivel mindent saját magunknak kell előteremteni, és nem ez a civil foglalkozásunk, ezért igen csak lassú ez a folyamat. Boros Anti nagyon összetett történettel rukkolt elő, amit több szálon tudunk majd vinni, ezért egy teljes évadot szánunk neki, kezdésnek. Ennek forgatását nyár eleje előtt biztos, hogy nem tudjuk elkezdeni, a megjelenítése pedig jövő ilyenkorra saccolható (minimum). De addig sem marad senki rettegés nélkül, mert elkezdtem egy újabb történetet írni, ami a Panelhoz hasonlóan teljesen saját kútfőből keletkezik. Ennek megjelenését jövő április-május környékére tippelem. Viszont azt szeretném hozzáfűzni ,hogy az általam jelölt és említett időpontok a saját kalkulációmat képezik.

Mely horror filmek voltak rátok nagy hatással?

Még gyermekkoromba láttam A nyolcadik utas a halált, A rémálom az Elm utcában és a Gyerekjáték néhány részét, talán nagyon is gyermekkoromba , Chucky-tól féltem is.  A mai napig Freddy a nagy kedvencem. Az alkotóját, Wes Cravent pedig, a horror műfaj királyának tartom. A mostani horrorok nem igazán kötnek le, vagy gyenge a feldolgozásuk, vagy gyenge a sztorijuk. A régi horrorok viszont beszippantanak a különleges atmoszférájukkal.

Lesznek olyan részek, amikben megjelenik majd a természetfeletti is?

Ez elengedhetetlen. Ezért épp egy ilyen alkotáson kezdtem el dolgozni a napokban. Igaz ez a természetfeletti kicsit távol áll tőlem a műfajban, de elég para lesz…

Nehéz volt elintézni a forgatást? Nem okozott fennakadást a városban?

Az előkészületek, a színészek és a helyszínek összegyeztetése nagyon nehéz feladat volt, komoly szervezést igényelt. De szinte mindent zökkenőmentessen sikerült megoldani. A városban és egyéb közterületeken nem nagyon izgattuk magunkat, oda mentünk és tettük a dolgunkat, persze igyekeztünk elkerülni a feltünőséget.

Lenne olyan része az első epizódnak, amin változtatnátok? Másképp vennétek fel?

Mint író, nem, viszont mint rendező néhány dolgot újra gondolnék, de ez nem jelenti azt ,hogy máshogy valósítanám meg.

Mit üzentek a rajongóknak? Mire számíthatnak tőletek?

Szerintem nem jó szó a rajongó, egyenlőre legalább is , maradjunk a követőknél.

Köszönjük szépen a rengeteg pozitív visszajelzést A Panelal kapcsolatban, nem számítottunk ennyi pozitív megnyilvánulásra, sőt. Igyekszünk a jövőben még jobb alkotásokat létrehozni, és technikailag javítani a hibáinkon. Reméljük hogy találunk támogatókat, itt kihangsúlyoznám hogy elsősorban nem anyagi támogatókra lenne szükségünk, hanem inkább helyszíni és technikai. Nem anyagi haszonszerzés céljából indítottuk a Horror Stories Of Pécs projektet, hanem a saját és a nézők szórakoztatására, mert a magyar horror sajnos, hiánycikk jelen pillanatban. Ötleteink vannak bőven, és ha megint mobiltelefonokkal kell forgatnunk, akkor mobiltelefonokkal fogunk forgatni, a reakciók azt tükrözik hogy igen is van ránk igény, és van ennek a műfajnak jövője Magyarországon. Mi nem állunk le…

Kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!!!

 

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.