Beszélgetés a The Black Aether szerkesztőivel

A The Black Aether ősszel lesz 5 éves, nálatok mindig történik valami, az utóbbi pár hétben rengeteg új bejelentés történt. Követni is alig lehet, annyi projektet indítottatok el.

A kijárási korlátozás minket is otthonainkba kényszerített, ez mellé még extra feladatok is társultak a családjainkkal kapcsolatban, ráadásul a nyomtatott kiadványaink megjelenését csúsztatni kellett, de úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk el magunkat. Szuperextra adag kávé, és pár megbeszélés után úgy döntöttünk, hogy az 5 éves évforduló előtti fél évet felpörgetjük. A végén nekünk is listát kellett írnunk. Hosszú lesz. 🙂

Megjelent két ingyenes e-book, az egyik a Rémtörténetek járvány idejére (amiben az első magyarul megjelent Wilum Hopfrog Pugmire novella is olvasható Somogyi Gábor fordításában), a másik pedig Fanni bemutatkozó Csudapest világvége című urban fantasy/mágikus realizmus novelláskötete. Hamarosan érkezik a Rémtörténetek… 2. része, illetve Pető Zoltán ugyancsak bemutatkozó ingyenes e-book novellagyűjteménye 5-6 novellával. Zolit nagyjából úgy tudnánk bemutatni, mint Clark Ashton Smith magyar reinkarnációját. 😉

A Gardrób Stúdióval közösen elindult a hangoskönyv sorozatunk. Jelenleg a Rémtörténetek… novellái vannak soron, de már egészen 2020 végéig be vannak táblázva a srácok, ha ilyen tempóban dolgoznak, karácsonyra lesz 20-25 új hangoskönyv. Hazai szerzők novellái (például Farkas Balázs!), illetve fordítások is leszek H. P. Lovecrafttól, illetve más weird szerzőktől.

Idén lesz két nyomtatott kiadványunk is. A Mítosz elszabadul!, mely a tavalyi novellapályázatunk beválogatott műveiből áll össze (harmadik negyedévre várható), illetve a folk-horror kötet, mely elképesztően izgalmas antológia lesz. Hazai szerzőket kértünk fel a weird színtérről, hogy magyar mondaelemeket, meséket, legendákat, babonákat kombináljanak lovecrafti kozmológiával. Ebben a projektben Fekete I. Alfonz is csatlakozott hozzánk, aki segít nekünk és a szerzőknek is egyaránt a hazai folklór felderítésében, tanácsokat, javaslatokat ad, és a novellák szerkesztéséből is kiveszi a részét. Mondhatjuk, hogy egyedülálló kötet lesz a hazai színtéren, a negyedik negyedévre tervezzük a megjelenést. Ez a két kötet sokkal előbb megjelent volna, de a koronavírus járvány közbeszólt, csúsztatnunk kell a megjelenést sajnos, de ez csak egy kis csúszás, a kötetek biztosan meg fognak jelenni idén.

Folytatjuk az Olvasónapló sorozatunkat, melyben a klasszikus rémtörténeteket mutatjuk be, és mindig adunk egy kis plusz információt, ötletet, tippet a szerzőknek, hogy mit lehet tanulni, hasznosítani az adott műből. Ez egy hetente jelentkező folyamatos sorozat… nem tudjuk hol a vége, valahol nagyon messze a távolban, hiszen rengeteg olyan történet vár még ránk, és az olvasókra, melyekre eddig nem fordítottak túl sok figyelmet.

Illetve elindult az idei nyílt novellapályázatunk, a Grimmoire, avagy tündérporba kevert kozmicizmus, melyben a pályázóknak a Grimm fivérek összegyűjtött meséit kell ötvözniük ugyancsak Lovecraft kozmológiájával. Szóval megint nem bírtunk magunkkal, mert ismét nem tudtunk egy „sima” pályázatot elindítani, azonban ez így sokkal izgalmasabb. Nem könnyű a pályázat, sok mindenre kell figyelni (happy enddel például nem végződhetnek a történetek), de mi mindig is bíztunk a közösségben. Illetve még emlékszünk az úttörők 10 pontjára, és ahol tudunk segítünk. (Maximum J. emlékszik rá, én fiatal, friss és üde vagyok. 😉 – F. /Köszi szépen. – J.) Ezért minden héten hozunk egy Grimm-mese fordítást (ezek az első, 1812-es kiadásból származnak), és mindig adunk hozzá egy ötletet is, hogy a mese tartalmát, elemeit miként lehetne hasznosítani a pályázatban.

Ezek a rövid(ebb) távú, fókuszban lévő projektjeink, hosszútávú terveinkben…

Hamarosan kitérünk azokra is. Mindig adtok valami pluszt az amatőr szerzőknek, támogatjátok őket, a honlapotokon az szerepel, hogy számotokra a legfontosabb a tehetséggondozás, alkotói közösséget szerveztek.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szerzőktől ne csak kérjünk, hanem adjunk is valamit cserébe. Ha a pályázataink során elvárásaink vannak (nem is kevés), melyeknek meg kell felelni, akkor megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy ezek teljesíthetők is legyenek. Elkötelezett rajongói vagyunk a klasszikus rémirodalomnak, H. P. Lovecraft írói munkásságának, de tudjuk, hogy ezzel csak nagyon kevesen vagyunk így. Szerzői és olvasói körökben nem az elsők közt szereplő zsáner a rémirodalom, weird irodalom (Az se biztos, hogy a zsáner jó kifejezés. – J.), mindenképpen egy szűkebb réteg kedveli ezt a kört. Ezért is próbálunk inspirálni, ösztönözni mindenkit, hogy mindkét oldalról próbálja ki a rémirodalmat, hiszen nagyon sok lehetőség rejtőzik benne. Hatalmas a forrás, melyből meríteni lehet, több száz év irodalmi öröksége áll rendelkezésre.

A tehetséggondozás erre épül – segítjük a szerzőket, ahol tudjuk -, de ez elsősorban a rémirodalom megismerésére koncentrálódik. Megmutatjuk az utat, merre kell elindulni, és ha valaki kéri, a kezét is fogjuk az út során.

Írói tanfolyamot, online kurzust terveztek indítani?

Határozottan nem, ez nem a mi területünk.

Április 16-án elindult a Patreon oldalatok, ami nem túl gyakori választás Magyarországon. Nem volt ez túl merész döntés?

Lehet, de semmiképpen nem dőlünk be a nyuszika és a fűnyíró mesének, hogy „Áááá… minek? Úgyse lesz jó! Felesleges az egész.”. Mindig pozitívan állunk a dolgokhoz. Az, hogy valaki előre eldönti magában, egy esetleg szokatlan döntés, új projekt eleve halálra van ítélve, soha nem vezetett semmi jóra. Ha nem próbáljuk meg, soha nem tudjuk meg, mit hagyunk ki. Nyilván mérlegeltük a lehetőségeket, és nem fejetlenül vágtunk bele a dologba, hiszünk abban, hogy a The Black Aether értéket képvisel, ami támogatásra érdemes. (Támogatás, és nem adomány, ez nagyon fontos. – F.)

Mindig azon dolgozunk, hogy minél minőségibb, érdekesebb tartalommal szolgálhassunk, folyamatosan keressük a növekedés útját. Azonban mindennek meg van az ára, és bizony egyre több az olyan járulékos költség, amit már nem tudunk saját zsebből finanszírozni, de a folyamatos működéshez mindenképpen elő kell teremteni. Van egy csodálatos közösségünk, mely folyamatosan bővül, ezért döntöttünk úgy, hogy a következő szintre emeljük ezt a kapcsolatot, és a közösségünket is bevonjuk a közös fejlődésbe. Együtt bővülünk, együtt fejlődünk, minél többet kapunk, annál többet tudunk adni.

Mi a Patreon? Hogyan működik?

A Patreon azért jó, mert közvetlen kapcsolatot enged alkotó és a mű fogyasztója/élvezője között, kicsit olyan ez, mint régen a mecénás és a művész kapcsolata. A támogatók havi rendszeres díj fejében különböző ajándékokat kapnak, ez legtöbbször tartalom, de lehet szó konkrét tárgyi ajándékról vagy közvetlenebb kapcsolatról az alkotóval. Például Amanda Palmer (indie énekesnő és nem mellesleg Neil Gaiman felesége), 100 dolláros támogatóinak vicces képeslapokat küld a különböző országokból, ahol jár. Nálunk nincs is 100 dolláros támogatói szint; ennyi támogatásért, még áldozatot is képesek lennénk bemutatni. (Őszintén, havi 100 dollárért én is szívesen küldök vicces képeslapokat bárkinek, szóval ha erre vágytok, nyugodtan írjatok. – F.) Itt található egy összefoglaló a Patreon működéséről.

 

Tehát ideális esetben egy adok-kapok viszonyról van szó. Mit ad a közösség és mit adtok ti?

A közösség rendszeres havi támogatást ad, ki-ki lehetőségei szerint választhat, hogy mennyit szeretne adni. Ez nekünk azért jó, mert tudunk előre kalkulálni, tudjuk a lehetőségeinket. Főállás és saját projektek mellett visszük a TBA-t, ezért nagy segítség nekünk, ha legalább az anyagiak egy részén nem kell aggódnunk. Valójában, ha egész éves periódust nézünk egy Patreon támogató esetében, akkor egy év alatt sokkal többet kap vissza, mint a kifizetett pénzösszeg. Rengeteg a digitális és fizikai ajándék, melyet, ha meg kellene venni, korántsem jönne ki az összegből.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy nem az összeg a fontos, hanem a támogatási szándék. Ez egy jelzés irányukba, egy kis buksisimogatás, hogy jól vagy gyerkőcök, csak így tovább.

Mit kapnak cserébe a támogatók?

Ez természetesen a szintektől is függ, de a legfontosabb, hogy támogatások által biztosítva marad a TBA fejlődése, még több és még nagyobb projekteket tudunk indítani. A támogató szintek pontos listája elérhető a Pateron oldalunkon, ezt most tényleg nagyon hosszú lenne itt felsorolni, de a teljesség igénye nélkül példaként, rengeteg, de tényleg rengeteg fordítás, esszé és tanulmány vár a támogatókra. Elsőként értesülhetnek tervezett projektjeinkről, melyekkel kapcsolatban a véleményüket is kikérjük; nyomtatott kiadványaink borítóit elsőként láthatják egészen az első vázlatoktól a kész grafikáig; támogatóinknak e-bookot is készítünk a nyomtatott kiadványainkból, ráadásul az e-bookban extra tartalom is lesz (novella, vers, illusztráció stb.); webcomic-sorozatot indítunk; nyomtatott kiadványainkban lesz egy kis meglepetés (alternatív borító betétlap, könyvjelző stb.); zártkörű AMA (Ask Me Anything) beszélgetéseket rendezünk… Végül pedig, amint a járványügyi helyzet engedi, ismét író-olvasó találkozót tartunk, ahol mi fizetjük az első kört… vagy nem csak az elsőt.

Minden hónapban van egy kis ajándékunk, májusban például az első 10 új támogatónak Molnár Tamás grafikussal, avatárt készítünk.

Illetve elindult a Shoggoth TV, a Patreon Youtube csatornánk, melyben a magyarországi és a nemzetközi fantasztikum tagjaival – írók, költők, filmesek, zenészek, képregényesek, kiadók stb. – készítünk videóinterjúkat magyar és angol nyelven, első sorban (de nem kizárólag) a weird színtérről. Meg is jelent az első interjú, melyben Veres Attila mondott el pár érdekességet készülő regényéről és a filmjeiről, melyekben forgatókönyvíróként dolgozott, vagy dolgozik éppen. Májusban érkezik a következő interjú Ashley Dioses-szel, az amerikai weird-, horror költővel. Ez egy angol nyelvű interjú, de már készítjük hozzá a magyar nyelvű feliratot.

A fentiekből látható, hogy a The Black Aether Patreon támogatói tartalma nem kifejezetten csak a szerzőknek szól, nem nekik készül, hiszen számos olyan projektünk van – és lesz folyamatosan -, melyek mind érdekesek és hasznosak a weird irodalom és a rémtörténetek kedvelők számára. Ahhoz, hogy valaki részt vegyen pályázatainkon, vagy egy kézirat esetén segítséget nyújtsunk, nem kell Patreon támogatónak lenni. A TBA nem lett fizetős online magazin, de aki szereti a munkánkat, az támogatásáért cserébe többet kap.

Az oldalatokon új header jelent meg, amiben feltűnik két karakter, akik, ha jól sejtem, valamilyen szinten az alteregóitok.

Ők mentoraink, Am’hedyham Niz’z, Ph’aree’z ébenfekete tornyából, és Masafir al’Athir al’Aswad​vöröslő ​​N’aggl’h Khaa’hn I’saa bástyájáról. Ők a sötét titkok ismerői, ki-ki a maga vérmérsékletéhez képest gonosz, vérmes famulusaik kíséretében boldogítanak minket és az internet népét. Ők egyébként a májusban induló webcomic állandó szereplői is. A remek grafikákat a fentebb említett Molnár Tamás és Józsi készítette (Én csak színezek és kontárkodok, Tamás a pro ebben a történetben. – J.), Tamás olyan gyorsan és szuperül dolgozik, hogy nehéz követni, már kezdünk valami természetfeletti erőre gyanakodni.

Mik a terveitek a jövőben?

Hűha! J Rengeteg tervünk van ahhoz, hogy mindet megvalósítsuk több eonnyi idő sem lenne elég, de legalább egy sereg entitást meg kéne idéznünk. Tényleg csak röviden. Hamarosan elkezdjük a képregényünk megvalósítását, melyről előre láthatóan az év végén, jövő év elején fogunk infókat csepegtetni. Ősszel elindul az asztali szerepjátékos projektünk; nem játékot szervezünk, hanem egy saját, Lovecraft írói örökségéhez, a kozmicizmus gondolatiságához hű asztali szerepjátékot fejlesztünk. Ebbe a projektbe a közösséget is be fogjuk vonni, Patreon támogatóink lesznek majd az első tesztelőink. Végül pedig egy közös regényen dolgozunk (Ne túlozzunk, jelenleg a vázlatokat készítjük. – F.), mely egy ízig-vérig lovecraftiánus történet lesz, nagyon sok helyszínnel és szereplővel, több idősíkkal…, de ehhez még csak jósolni sem tudunk időpontot.

Na jó, végül ez sem lett túl rövid.

F & J

Linkek:

Weboldal: https://www.theblackaether.com/

Facebook: https://www.facebook.com/theblackaether

Moly: https://moly.hu/tagok/tba_konyvek

Twitter: https://twitter.com/tbakonyvek

Instagram: https://www.instagram.com/theblackaether/

Discord: https://discordapp.com/invite/vfpYWMp

Patreon: https://www.patreon.com/theblackaether

Dunwich Market: https://www.dunwichmarket.com/

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Beszélgetés a The Black Aether szerkesztőivel

  • 2022-01-24 at 9:38 AM
    Permalink

    A kép Saroltával hol készült?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.