Az utolsó kivégzés Magyarországon

Magyarországon az utolsó halálbüntetés végrehajtására 1988. július 14-én került sor. A 28 éves fiatalember, Vadász Ernő büntetett előéletű csavargó volt, aki különösen kegyetlen gyilkosságért került akasztófára. Bűnöző társával 1986-ban egy decemberi napon Tiszacsege egyik utcáján lesben állva várták az 53 éves Juhász Imrét. Pénzt akartak tőle rabolni, ezért leütötte, és fejbe rúgta a szerencsétlen embert. Miután a földre került a magatehetetlen férfi, tovább rugdosta és egy zacskóval fogta be a száját. A  férfinél nem találtak pénzt, csak fél liter pálinkát, így ezt vették el az áldozattól, illetve öngyújtóját és iratait. A szerencsétlen áldozat a helyszínen meghalt.

Vadász Ernőnek azonban ez nem volt elég. Társával betörtek egy másik férfi házába is, ahonnan 710 forint értékben loptak el ingóságokat. Utána pedig egy tiszacsegei kisvendéglőből is elloptak ötezer forintot és egy négyszáz forint értékű számológépet. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 1988. január 12-én ítélte halálra Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt. A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette az emberölést és elutasították a kegyelmi kérelmet.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.